of 60831 LinkedIn

Burgemeesters roepen op tot iftar thuis

© Shutterstock
© Shutterstock

De Arnhemse en Rotterdamse burgemeesters Ahmed Marcouch en Ahmed Aboutaleb roepen samen moslims via social media op tijdens de ramadan thuis te bidden en thuis de iftar te gebruiken. Via het Veiligheidsberaad zijn er geen specifieke afspraken gemaakt met het oog op de ramadan. Ook de VNG heeft geen speciale richtlijnen voor gemeenten uitgebracht. Dat heeft het rijk wel gedaan.

‘Voor de gezondheid moeten we vooral thuis het gebed doen en thuis de iftar doen’, aldus de Arnhemse burgemeester Marcouch in het filmpje met zijn naamgenoot dat hij op Twitter heeft gezet. ‘Denk aan je gezondheid en aan de gezondheid van je dierbaren. Blijf thuis!’

 

Afspraken

Het Veiligheidsberaad – de voorzitters (burgemeesters) van de 25 veiligheidsregio’s – heeft geen specifieke afspraken gemaakt, zo laat de woordvoerder van het Veiligheidsberaad desgevraagd weten. ‘Met het oog op de ramadan hebben veiligheidsregio’s en gemeenten zelf afspraken gemaakt met moskeeorganisaties.’ Het rijk heeft wel een speciale factsheet voor gemeenten uitgebracht. Daarnaast hebben gemeenten vaak zelf contact gezocht met moskeebesturen en daarmee afspraken gemaakt. ‘Met betrekking tot handhaving blijven veiligheidsregio’s en gemeenten de komende periode handhaven zoals gebruikelijk, dus op de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s’, aldus de woordvoerder van het Veiligheidsberaad.

 

Meertalig

De rijksoverheid heeft gemeenten in de factsheet onder meer geadviseerd contact te leggen met de lokale moskee(ën) en te vragen of moskeeën tijdens de ramadan gesloten blijven. Uit gesprekken die de expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het ministerie van SZW de afgelopen weken heeft gevoerd met moslimkoepels en individuele moskeeën, blijkt dat de moslimgemeenschappen de richtlijnen van de overheid volgen en dat ook aan hun achterban uitdragen. Zo hebben moskeeën meertalig de voorschriften aan de achterban uitgelegd.

 

Online

Religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten moeten volgens de overheidsrichtlijnen bij voorkeur online plaatsvinden. Bijeenkomsten met meer dan dertig personen zijn verboden. De rijksoverheid roept op een speciale site moslims op de iftar zo veel mogelijk thuis te houden, binnen het eigen gezin. Ook wordt er op overige geldende regels gewezen: ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal drie mensen) en houd dan 1,5 meter afstand van elkaar.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.