of 63966 LinkedIn

Burgemeesters in de bres voor eerlijker kinderpardon

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik geeft maandag met collega's het startsein voor de campagne Eerlijk Kinderpardon.
2 reacties

Een groot aantal burgemeesters en vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties beginnen 5 mei een campagne voor een eerlijker toepassing van het kinderpardon.Volgens de initiatiefnemers vallen zo'n 600 kinderen die geen verblijfsvergunning hebben buiten het kinderpardon. Ze willen dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de aanvragen van deze kinderen opnieuw bekijkt.

VNG
Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik geeft maandag met collega's van onder meer Groningen, Den Helder, Utrecht en Amersfoort het startsein voor de campagne Eerlijk Kinderpardon. Ze worden gesteund door onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vluchtelingenwerk en Kerk in Actie.

600 kinderen

Het kinderpardon is in 2012 ingevoerd. Kinderen van asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland wonen en hier intussen zijn geworteld komen ervoor in aanmerking. De helft van alle aanvragen is niet gehonoreerd. Zo'n 600 kinderen zouden terug moeten keren naar hun land van herkomst. De aanvragen zijn volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children om uiteenlopende redenen afgewezen. Zo vallen gezinnen die niet in een asielzoekerscentrum verbleven buiten de boot. Er was voor hen geen plek meer waardoor ze buiten het rijkstoezicht stonden. Dat laatste is een reden om het pardon af te wijzen.Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.