of 59854 LinkedIn

Burgemeester van Bronckhorst EuroNederlander van het jaar

Duitse oorlogsgraven op de begraafplaats van Vorden
Duitse oorlogsgraven op de begraafplaats van Vorden
Reageer

Henk Aalderink, de burgemeester van de gemeente Bronckhorst, is verkozen tot EuroNederlander van het jaar. Aalderink kwam begin mij in het nieuws vanwege zijn steun aan een initiatief om tijdens de dodenherdenking in Vorden ook langs Duitse oorlogsgraven te lopen.

Belangrijke schakel
Aalderink dankt zijn titel van EuroNederlander van het jaar aan het feit dat hij 'Europa altijd actief onder de aandacht brengt en een belangrijke schakel is in de verbinding tussen het bedrijfsleven en de overheid. Hij heeft met zijn inzet en activisme anderen geïnspireerd en weet dat men in Europa niet alleen iets moet willen halen, maar ook iets moet willen brengen,' zo stelt de jury.

Constructief
Andere genomineerden waren commissaris van de koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk en VNO/NCW voorzitter Bernard Wientjes. De Europese Beweging in Nederland reikt de EuroNederlander Award uit aan een persoon of een groep die op bijzondere en constructieve wijze heeft bijgedragen aan het Europese debat in Nederland. Eerdere winnaars van de Award waren politici Boris van de Ham en Sophie in het Veld.

Herdenking
Aalderink en de gemeente Bronckhorst kwamen begin mei in het nieuws omdat het Comité 4 mei in Vorden, dat onder Bronckhorst valt,  wilde dat een wandeling langs de graven van oorlogsslachtoffers tevens langs Duitse graven zou gaan. Aalderink steunde het initiatief, maar de rechter verbood de burgemeester en de wethouders de route langs de Duitse graven te volgen. De gemeente Bronckhorst is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.