of 59082 LinkedIn

Borstvoeding: werk aan de winkel voor gemeenten

Karin Bemelmans, Hester Rippen Reageer

Een droom voor iedere gemeente. Moeders én kinderen vanaf de geboorte beter beschermen tegen gezondheidsproblemen als overgewicht, diabetes, infectieziekten, reuma en astma. Hoe? Door moeders die borstvoeding willen geven hierin te ondersteunen. Het geven en krijgen van borstvoeding levert namelijk directe gezondheidswinst op. En gemeenten kunnen hier een belangirjke rol in spelen.

Ongeveer 80 procent van de moeders start met het geven van borstvoeding, maar helaas doen zij dat minder lang dan ze vooraf hadden gewild. Bijvoorbeeld door de angst dat zij te weinig melk hebben voor hun kinderen, pijn tijdens het voeden of omdat zij zich niet prettig voelen bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid of op het werk. Kortom, er is werk aan de winkel voor de gemeente. Daarom roepen het Platform Borstvoeding en de Landelijke Borstvoedingsraad nieuwe colleges van B&W en gemeenteraden op hierin regie te nemen.

 

De gemeente speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het geven van borstvoeding. Zoals in Almere, een stad met veel jonge gezinnen. René Peeters, wethouder Jeugd, Maatschappelijke Ontwikkeling, Onderwijs en Sport en zelf vader, ziet samenwerking met maatschappelijke partners als dé sleutel tot succes. Hij pleit voor samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), huisartsen en zorgcentra om de kennis over borstvoeding te vergroten. Maar Peeters wil ook samenwerken met ondernemers en maatschappelijke organisaties om het geven van borstvoeding op steeds meer openbare plekken mogelijk maken. Niet voor niets is Almere één van de 34 borstvoedingsvriendelijke gemeenten in Nederland. Maar het vraagt, volgens Peeters, een lange adem om borstvoeding vanzelfsprekend te maken. Zijn advies: zoek verbinding met andere beleidsthema’s, communiceer actief over het belang van borstvoeding en bouw gezamenlijk met ondernemers, maatschappelijke organisaties en zorgverleners aan een beweging voor borstvoeding.

 

De nieuwe gemeenteraden zijn geïnstalleerd en partijen werken hard aan een nieuw coalitieakkoord. Een kans voor een nieuwe start voor het stimuleren van het geven van borstvoeding. Wij roepen vooral gemeenten met veel jonge gezinnen op om borstvoeding prioriteit te maken in het beleid. Door samenwerking tussen zorgverleners te versterken, binnen de JGZ in te zetten op kwaliteit middels de Zeven Stappen en door organisaties aan te moedigen borstvoedingsvriendelijk te worden. Het voordeel voor gemeenten is volgens Peeters helder: een gezonde start voor alle nieuwe inwoners van Almere met een aanzienlijk lager risico op overgewicht en (infectie)ziekten voor moeder én kind. Gezamenlijk kunnen we ervoor zorgen dat alle moeders die borstvoeding willen geven hier ook de kans toe krijgen.

 

Karin Bemelmans, voorzitter Nationaal Platform Borstvoeding 

Hester Rippenvoorzitter Landelijke Borstvoedingsraad

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.