of 64204 LinkedIn

Boarnsterhim onderzoekt integriteit ex-wethouder

Oud-wethouder Jenny Bouma
Oud-wethouder Jenny Bouma
Reageer
Het Friese Boarnsterhim gaat de integriteit van oud-wethouder Jenny Bouma (PvdA) onder de loep nemen. Via een verkennend onderzoek wil de gemeente bekijken of er sprake is geweest van mogelijke belangenverstrengeling bij een grondtransactie in Terherne, waar Bouma destijds als wethouder bij betrokken was.

Verdacht
Jan Galama, raadslid voor Gemeentebelangen 2000 en tevens voormalig accountant, heeft de zaak aan het rollen gebracht. Hij beweert dat Bouma als wethouder in 2006 expres een taxatierapport heeft achtergehouden, zodat een stuk grond in Terherne door de gemeente voor een veel te lage prijs is verkocht aan Tolke de Boer. Zij is ook oud-wethouder en tevens partijgenoot van Bouma. ‘Dat is verdacht’, zegt Galama. ‘Je moet als wethouder bij dit soort zaken alle schijn zien te vermijden’.

Taxatierapport
Volgens Galama was de verkoopwaarde van de grond, waar toen de ijsbaan van Terherne stond, 125 euro per vierkante meter. ‘Dat valt op te maken uit het taxatierapport. Bouma heeft de grond echter verkocht voor 14 euro per vierkante meter. Het terrein was anderhalve hectare groot. Het totale bedrag had dus veel hoger moeten uitvallen’. De gemeente raad heeft woensdag unaniem besloten tot een verkennend onderzoek naar de integriteit van de ex-wethouder.

Verdomhoekje
Bouma, inmiddels al vijf jaar wethouder af, ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. ‘Ik heb integer gehandeld en heb dus niets te verbergen. Bij mij heerst het gevoel dat de PvdA in het verdomhoekje wordt gezet door sommige mensen uit de raad. "Je zult wel weer met je partijgenoot om de tafel hebben gezeten", wordt er dan gezegd. Nou, daar is niets van waar. Een wethouder handelt nooit onafhankelijk, alles gaat via de raad. Dat is ook in dit geval gebeurd’.

Politiek spelletje
En de 125 euro die de grond per vierkante meter had moeten kosten? Bouma: ‘Galama baseert zich op een taxatierapport dat betrekking heeft op een ander stuk grond, dat ernaast ligt. Het rapport waar hij het over heeft was helemaal niet van toepassing op de grond in deze kwestie. Er wordt een politiek spelletje gespeeld’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.