of 59329 LinkedIn

John Leerdam

John Arnold Walther Julius Leerdam, ofwel John Leerdam, is op 23 juli 1961 te Curaçao geboren als kind van een Surinaamse vader en een moeder uit Saint Kitts.


Na de middelbare school zet hij zijn eerste grote buitenlandse stap: studeren in Nederland. Aanvankelijk in Maastricht, later in Amsterdam. John studeert af in Theaterregie en als docent Drama toont hij vooral interesse in ‘Black en Musical Theatre’. In 1987 wordt hij lid van de Amsterdamse Kunstraad. En na kort leiding te hebben gegeven aan het cultureel centrum van Bonaire, stapt hij in eenzelfde functie over naar de theaterafdeling van het Centrum voor Kunstzinnige Vorming van de Open Academie in Den Haag.


In 1991 vertrekt John naar New York om aan de Columbia University zijn ‘Master in Fine Arts’ (MFA) in filmregie en filmproductie te halen. Als medeoprichter en vice-president draagt hij veel bij aan Kafu, het pan-Afrikaanse netwerk voor filmstudenten van de universiteit. Bovendien is hij pr-coördinator en fondsenwerver voor de eerste jaarlijkse ‘Black Filmmakers Conference’. Met de oprichting van zijn ‘Orange Melted Productions’ voor multiculturele film- en theaterproducties en een voltooiing van de post-graduate course aan de SIPA (School of International & Public Affairs) groeit zijn rol als bruggenbouwer.

John gaat in 1995 terug naar Amsterdam. Hij is freelance-trainer voor communicatievaardigheden, adviseur van verschillende ministeries en bestuurslid van Paradiso. Bij het Cosmic Theater in Amsterdam is hij eerst artistiek leider en in 1999 wordt hij directeur. Met zijn kennis van beleid, integratie en cultuur bijeen te brengen in het theater.

De politiek raakt geïnteresseerd in zijn werk. Dat heeft ook een omgekeerd effect. De drang om ook buiten het theater bruggen te slaan, leidt hem naar het Amsterdamse PvdA-voorzitterschap en daarna naar zijn huidige lidmaatschap van de Tweede Kamer. In de kamer zet John zich in voor die dingen waar zijn hart ligt: kunst & cultuur en Nederlandse en Arubaanse Zaken.

 • Een dagje campagne

  1 reactie
  Zoals iedereen weet is het campagnetijd, en als kandidaat Kamerlid heb je in de laatste weken voor de verkiezingen geen moment rust. Dat vind ik niet erg, want campagne voeren is een van mijn favoriete bezigheden als politicus.
 • Twee nieuwe landen

  1 reactie
  Vorige week was ik op de Erasmus Universiteit aanwezig bij een debat tussen Curaçaose en Arubaanse studenten die in Nederland wonen waarbij gediscussieerd werd over de wenselijkheid van een eventuele terugkeer naar de eilanden.
 • Het Haagse Grondwetpad

  Reageer
  Als voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had ik vorige week samen met demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de eer om het Haagse Grondwetpad te mogen openen, een mooi initiatief van zijn ministerie.
 • 15-04-10: Een historische dag in het Koninkrijk

  2 reacties
  Afgelopen donderdag ging in de Tweede Kamer dan eindelijk de kogel door de kerk: groen licht voor het opheffen van het land de Nederlandse Antillen. Tot mijn grote vreugde stemde de Kamer in met tien consensusrijkswetten, rijkswetten en reglementen die ertoe strekken om Curaçao en Sint Maarten autonome status binnen het Koninkrijk te geven en om Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbare lichamen op te nemen in het Nederlandse staatsbestel.
 • Antillen: Juist nu doorpakken!

  1 reactie
  De Tweede Kamer heeft enkele weken geleden besloten om door te gaan met de ontmanteling van 'het land' de Nederlandse Antillen, ook nu het kabinet demissionair is.
 • Ik kan er bijna niet aan ontkomen om mijn eerste blog voor Binnenlandse Bestuur te wijden aan de plotselinge machtswisseling binnen mijn partij, de Partij van de Arbeid.

  Van Bos naar Cohen

  1 reactie
  Ik kan er bijna niet aan ontkomen om mijn eerste blog voor Binnenlandse Bestuur te wijden aan de plotselinge machtswisseling binnen mijn partij, de Partij van de Arbeid.