Advertentie
sociaal / Nieuws

MOgroep: Stop bezuinigingen op welzijn

Jennifer Elich van de MOgroep luidt de noodklok. Als gemeenten nog verder bezuinigen op welzijn, komt straks de zorg voor kwetsbaren in de knel.

05 juli 2012

Bezuinigingen in welzijnsland moeten stoppen. Als gemeenten nog verder de geldkraan dichtdraaien, zijn er straks onvoldoende collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimten en te weinig breed opgeleide welzijnswerkers over, om de benodigde zorg voor kwetsbaren in de samenleving te kunnen leveren.

Waarschuwing

Deze waarschuwing uit de MOgroep, de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, op basis van onderzoek. ZIj heeft Bureau Bartels onderzoek laten doen naar de gevolgen van de bezuinigingen op de werkgelegenheid in de welzijnssector. Daaruit blijkt dat de werkgelegenheid in de sector de afgelopen jaren fors is afgenomen. Dit komt met name door gemeentelijke bezuinigingen op het ouderenwerk, het jeugd- en jongerenwerk, opbouwwerk, peuterspeelzaalwerk en sociaal-cultureel werk, stelt de MOgroep.

Toekomstgericht

De gemeentelijke bezuinigingen op welzijn in de periode 2010-2012 hebben tussen de vijf- tot zesduizend arbeidsplaatsen gekost. Dit betekent dat de afgelopen drie jaar tussen de acht- en negenduizend welzijnswerkers hun baan hebben verloren. Deels zijn daarbij gedwongen ontslagen gevallen. Verder is afscheid genomen van tijdelijke en jonge werknemers. Welzijnsorganisaties hebben vanwege de bezuinigingen en sociale plannen flink ingeteerd op hun reserves. Daardoor komt de noodzakelijke omscholing van mensen tot toekomstgerichte welzijnswerkers in gevaar, stelt woordvoerder Jennifer Elich van de MOgroep.

Buurthuizen

Daarnaast hebben gemeenten niet alleen bezuinigd op hun subsidies aan welzijnsinstellingen, maar ook op voorzieningen zelf, zoals buurthuizen en ontmoetingsruimten. ‘Een ongewenste ontwikkeling gezien de taken die gemeenten straks op hun bordje krijgen’, aldus Elich. De jeugdzorg, de begeleiding Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) en de Wet werken naar vermogen (Wwnv) vallen straks onder verantwoordelijkheid van gemeenten. De laatste twee staan nu on hold, maar de verwachting is dat een nieuw kabinet deze taken toch naar gemeenten gaat overhevelen. Collectieve  voorzieningen en breed opgeleide welzijnswerkers (‘generalisten’) zijn dan hard nodig. Als je nu de infrastructuur afbreekt is het straks duurder en moeilijker om alles weer op poten te zetten, is de boodschap van de MOgroep.

Combinatie

Dat beaamt Han Jetten, directeur-bestuurder van welzijnsorganisatie Stichting De Schoor uit Almere, volmondig. Hij is blij dat de gemeente Almere zo min mogelijk bezuinigt op welzijnsvoorzieningen. Volgens hem zijn collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimten straks keihard nodig om de extra taken goed en goedkoper te kunnen uitvoeren. Hij noemt het voorbeeld van een buurthuis in Almere waar jongeren via scholing naar werk worden begeleid. ‘Dat doen we niet alleen via de schoolbanken. De jongeren runnen mede het buurthuis en organiseren jongerenactiviteiten in de wijk.’ In het kader van de Wet werken naar vermogen – hoe deze er straks ook gaat uitzien – is dit een goede combinatie. ‘Ik ben blij dat Almere het nut van collectieve voorzieningen inziet.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
De roep tegen bezuinigingen wordt vooral ondersteund door aan te geven hoeveel arbeidsplaatsen er verloren zijn gegaan. Alleen zegt dat helemaal niks over de noodzaak of geleverde kwaliteit van het welzijnswerk. Ook in mijn stad is de welzijnsinstelling compleet opgeheven en het overige geconcentreerd. Niemand die er iets van merkt. Het zou de MOgroep sterken als ze met goede alternatieven en inhoudelijke argumenten zou komen.
Piet / directeur
Bezuinigenis nooit leuk. Net als kinderen die geen snoepjes meer krijgen vinden dat ook niet leuk. Buurthuizen. Die kinderen lopen toch op school, of wonen bij hun ouders. Laat ze studeren of werken, of eventueel vrijwiliggerswerk doen. Waarvoor is dan nog een buurthuis noodzakelijk?? En als er een jongerenver al noodzakelijk zou zijn, kunnen ze dat zelf toch wel. Heb ik ook gedaan. Daar had ik ook zakgeld voor over en nooit subsidie nodig gehad. Of zijn de welzijnswerkers bang dat ze overbodig worden?? Toon nu eens hard aan waarom welzijns werkers echt noodzakelijk zijn? Zijn er kosten baten analyses? Ofwel wat zijn de kosten en wat levert het op, wat zijn hun voordelen?
Advertentie