of 60195 LinkedIn

Bewoners 'republiek' weer in gesprek met overheid

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de provincie Noord-Holland en de bewoners van de Horstermeerpolder hebben hun geschil over het waterpeil in de polder bijgelegd.
1 reactie
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de provincie Noord-Holland en de bewoners van de Horstermeerpolder hebben hun geschil over het waterpeil in de polder bijgelegd.

Geen actie
De partijen zijn dankzij bemiddeling van de gemeente Wijdemeren tot overeenstemming gekomen. Deze zomer zullen de bewoners geen actie meer voeren en het waterschap zal op enkele plaatsen het waterpeil moeten verlagen, zo meldde de gemeente.


Waterpeil
De inwoners zijn kwaad over het hoge grondwaterpeil dat hun huizen zou doen verzakken. Daarom verwijderden ze half mei een stuwdam en dreigden ze alle dammen te verwijderen. In februari sloten de duizend inwoners de polder al af van de rest van het land en riepen het gebied uit tot de Republiek Horstermeerpolder, compleet met volkslied en vlag.

Moeras
Het waterschap, de provincie en Natuurmonumenten willen van een deel van de polder moerasgebied maken. Daarvoor is een hoog grondwaterpeil noodzakelijk.

Stuw terug
De Horstermeerders hebben laten weten de stuw te willen terugplaatsen als blijkt dat die een nuttige functie heeft in de waterhuishouding. Het waterschap zal dit nog moeten aantonen.

Schadeclaim
De bewonersvereniging bereidt ondertussen een schadeclaim voor van enkele tientallen miljoenen euro's voor schade aan de huizen. ,,Die claim is zeker niet van tafel. Daar blijft het waterschap voor aansprakelijk", aldus een bewoonster.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.