Advertentie

Utrecht maakt zich zorgen na ondergrondse wapenvondst

De politie vond donderdag meerdere wapens in het Utrechtse park in de wijk Kanaleneiland. Ze waren verborgen onder de grond.

11 januari 2021
Wapens-shutterstock-126555680.jpg

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht maakt zich zorgen over de criminele netwerken die in Utrecht actief zijn. Aanleiding is een ondergrondse wapenvondst in Park Transwijk.

De politie vond donderdag meerdere wapens in het Utrechtse park in de wijk Kanaleneiland. Ze waren verborgen onder de grond. De politie kwam de wapens op het spoor na een tip die was binnengekomen via misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Mick van Wely van De Telegraaf. Beelden van de wapenvondst zijn maandagavond te zien in het nieuwe misdaadprogramma Crime Desk op RTL5.


Liquidaties
Burgemeester Sharon Dijksma heeft maandag de gemeenteraad per brief geïnformeerd over de vondst van de wapens. Volgens De Telegraaf betreft het een verzameling Kalasjnikovs, van het type AK47, die vaak worden gebruikt bij liquidaties in het criminele milieu. ‘De vondst wordt momenteel nader onderzocht door de politie onder verantwoordelijkheid van de hoofdofficier van justitie’, schrijft de Utrechtse burgemeester aan de gemeenteraad. Ze benadrukt in de brief dat er ‘op geen enkel moment een gevaarlijke situatie voor de buurt is ontstaan, ook doordat de wapens niet makkelijk te vinden waren.’

Criminele netwerken
‘Neemt niet weg dat de vondst van wapens en de criminele netwerken die ook in Utrecht actief zijn zorgen baren’, schrijft Dijksma. ‘De signalen zijn echter niet nieuw. De afgelopen jaren is door de Utrechtse driehoek, in nauwe samenwerking met de Rijksoverheid, intensiever ingezet op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.’

Ondermijning
Zware georganiseerde criminaliteit heeft een grote impact op de samenleving, schrijft Dijksma. ‘We moeten de criminele netwerken verstoren om dit te stoppen.’ De burgemeester wil de jonge aanwas in de drugscriminaliteit voorkomen. Ze presenteert voor de zomer een nota over de aanpak van de ondermijnende effecten van (drugs)criminaliteit in de wijken. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Blijkend uit deze tip beginnen criminelen ook in te zien dat ze de strijd met justitie aan het verliezen zijn. Dit betekent dat gemeenten preventief (nog) veel actiever kunnen zijn op het gebied van het organiseren van inzamelingen van wapens. Daarnaast straffen tegen wapenbezit en wapenhandel drastisch opvoeren!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
piet-hein / specialist ondermijning
Blijkend uit deze tip beginnen criminelen ook in te zien dat ze de strijd met justitie aan het verliezen zijnVolgens mij betekent deze vondst nu juist dat criminelen steeds slimmer worden. Ze verstoppen hun illegale wapens niet meer thuis achter de bank of in hun auto, maar ergens anders. En gaat u nu maar eens bewijzen van wie die wapens waren, maw wie heeft hier de WWM overtreden?

Nederland is narcostaat nummer 1 in Europa. De criminelen winnen hier juist. In Tilburg wordt voor 500 miljoen aan wiet geproduceerd per jaar. Wie is hier nu aan het verliezen?Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Kanaleneiland en Overvecht zijn al jaren no go area's; het breidt zich snel uit naar Leidsche Rijn.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie