bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

I&O-zetelpeiling: gat tussen VVD en achtervolgers wordt groter

I&O-zetelpeiling: gat tussen VVD en achtervolgers wordt groter

12 juni 2020
kamer2-2.png
De VVD stijgt door, maar ook andere rechtse partijen groeien iets. Sinds de coronacrisis begon, zijn economische onderwerpen belangrijker geworden: economie, overheidsfinanciën en inkomensbeleid. Twee derde van de Nederlanders is tevreden over het kabinet-Rutte III. Hiermee stabiliseert de tevredenheid met het kabinet zich. Dit onderzoek vond plaats van vrijdag 5 tot dinsdagochtend 9 juni.

De VVD komt uit op 45 virtuele zetels. Hoewel dit ten opzichte van de vorige peiling in mei (+2) geen significante stijging is, kunnen we over de periode sinds eind maart zeggen dat de stijgende lijn voor de VVD nog niet is gestopt. Hiermee laat de VVD de groep achtervolgers verder achter zich: PVV (15 zetels), GL (15), CDA (14) en PvdA (13).

D66 (11 zetels) lijkt zich iets te herstellen nadat de partij vorige maand op 8 virtuele zetels kwam.
Opvallend is dat geen van de coalitiepartijen minder zetels ontvangt: VVD (+2), CDA (+1), D66 (+3) en CU (blijft gelijk).
PVV (+2 zetels) lijkt iets te winnen, de PvdA (-2 zetels) lijkt iets in te leveren.
Forum voor Democratie (11 zetels) en SP (10) verliezen virtueel één zetel, terwijl de Partij voor de Toekomst van Henk Krol in deze meting geen zetel weet te bemachtigen. 50Plus daarentegen behoudt de ene zetel die zij vorige maand ook kreeg.
DENK verliest in deze peiling haar enige zetel.

Tweede partijvoorkeur

Een kwart van de Nederlanders (25%) geeft aan dat geen andere partij voor hen in aanmerking komt om op te stemmen.
CDA (14%), D66 (14%) en GL (13%) komen het vaakst in aanmerking.
Vier op de tien VVD- (40%) en SGP-kiezers (42%) geven het vaakst aan dat ze geen enkele andere partij overwegen en dat hun keuze al vaststaat.


Economische onderwerpen belangrijker

De thema’s normen en waarden, gezondheidszorg, economie en overheidsfinanciën en duurzaamheid, klimaat en milieu worden het vaakst genoemd als onderwerpen die een belangrijke rol spelen bij de partijkeuze.

Sinds de coronacrisis begon is het onderwerp economie en overheidsfinanciën belangrijker geworden: in maart noemde 26 procent dit onderwerp, nu is dat 36 procent. Inmiddels noemen kiezers het thema economie en overheidsfinanciën vaker dan duurzaamheid, klimaat en milieu (35%). Ook inkomensbeleid en veiligheid worden nu vaker genoemd als stemmotief dan begin maart.


Tevredenheid met kabinet stabiel

Twee derde van de Nederlanders is tevreden over het kabinet-Rutte III (67%), drie op de tien zijn niet tevreden met dit kabinet van VVD, CDA, D66 en CU (30%). In mei was dit precies zo.
Hiermee stabiliseert de tevredenheid met het kabinet zich, nadat het aandeel tevreden Nederlanders opliep sinds het begin van de ‘intelligente’ lockdown (42 procent tevreden op 13 maart 2020).

Kiezers van de coalitiepartijen zijn tevredener met het kabinet Rutte III dan kiezers van oppositiepartijen, dat is niet anders dan voorheen. PVV- en SGP-kiezers zijn minder tevreden dan een maand geleden: in mei was 36 procent van de PVV-kiezers tevreden met het kabinet, nu is dat 22 procent. In mei was 75 procent van de SGP-kiezers tevreden over het kabinet en dat daalt naar 64 procent.
In deze peiling gaf 20 procent van de FvD-kiezers aan tevreden te zijn over het kabinet, in mei was dat 16 procent.


Verantwoording

I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 3.338 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek vond plaats van vrijdag 5 tot dinsdagochtend 9 juni 2020. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers (3.226) is afkomstig uit het I&O Research Panel. Daarnaast vulden 112 Nederlanders de vragenlijst in via het panel van Panel Inzicht. Aan de peilingen van eind maart en mei deden respectievelijk 2.342 en 2.076 respondenten mee.


Bronvermelding

Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron (I&O Research) duidelijk wordt vermeld.


Het volledige rapport

Download hier het uitgebreide rapport als PDF.

Corona Continu Onderzoek

Hoe gaan Nederlanders om met de coronacrisis? Wilt u weten wat ze voelen, denken of doen? Voor een overzichtelijke investering vragen we het aan een representatieve steekproef. Aanmelden voor onze juli-peiling kan tot en met vrijdag 26 juni.

Contact

Peter Kanne, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 05 / 06-319 43 707 / p.kanne@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.