Advertentie

Rotterdam traineert inschrijving Polen

PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) houdt de inschrijvingen van Poolse werknemers in de stad Rotterdam aan totdat blijkt dat hun woonsituatie naar behoren is.

06 januari 2014

,,Wij weigeren niet, maar houden alleen de aanvraag aan'', zei PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) maandagochtend bij de inschrijvingen van Poolse werknemers in de stad Rotterdam. 

Voorlopig aanhouden
Als ambtenaren bij burgerzaken twijfelen over onder meer het aantal bewoners in het verblijf, wordt de aanvraag van een burgerservicenummer (BSN) van de tijdelijke werknemer, uit welk land van de Europese Unie (EU) dan ook, voorlopig aangehouden.
 

Tegen Europese regels
Feitelijk is die maatregel van Rotterdam tegen de Europese regels, omdat werknemers uit de EU-lidstaten niet belemmerd mogen worden in hun aanvraag, ook niet als ze met 10 man op een kamer willen wonen. Maar dat is nu juist net wat Rotterdam wil voorkomen: overbewoning en uitbuiting, vooral op Rotterdam-Zuid. De aanvraag kan ongeveer 5 dagen worden aangehouden, zodat ambtenaren een huisbezoek kunnen afleggen.

Registratie Niet-ingezetenen

Aanleiding voor de Rotterdamse werkwijze is de verplichte inschrijving sinds 6 januari 2014 in de nieuwe Registratie Niet-ingezetenen (RNi) om een burgerservicenummer te krijgen. Alleen Rotterdam koppelt daar het adres van de aanvrager aan. Dat doen andere gemeenten in Nederland niet, al steunen sommige gemeenten Rotterdam daar wel in.


Niet blij mee
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is niet blij met de actie van Rotterdam, maar begrijpt volgens Karakus wel dat Rotterdam worstelt met de problemen rond overbewoning. De gemeente is juist hard bezig om Rotterdam-Zuid weer beter leefbaar te maken. ,,Overbewoning brengt allerlei maatschappelijke problemen met zich mee en die willen wij voorkomen'', aldus Karakus.

Rechtszaak
Hij maakt de vergelijking met een bioscoopzaal: ,,Je laat eerst iedereen naar binnen en gaat daarna pas de toegangskaartjes controleren.'' De wethouder zegt half januari te gaan praten met Asscher en zijn collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over de actie van Rotterdam. ,,Ik denk dat we er wel uitkomen.'' Karakus sluit niet uit dat er een rechtszaak komt om de wet op dit onderdeel goed geïnterpreteerd te krijgen.

Brussel
Enkele weken geleden benadrukte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken nog dat gemeenten op basis van Europese regels verplicht zijn een BSN te verstrekken. De Europese Commissie, die toeziet op naleving van EU-regelgeving, verwelkomt het standpunt van Asscher. Brussel erkent dat er door een plotselinge toestroom van burgers uit andere EU-landen een druk kan ontstaan op bijvoorbeeld onderwijs of huisvesting. ,,De oplossing is om deze specifieke problemen aan te pakken, niet om barrières tegen deze werknemers op te werpen'', aldus een woordvoerder maandag.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stokje
Onbegrijpelijk blijft, waarom we die mensen naar NL halen/laten komen, terwijl we ruim 800.000 werklozen hebben.De werkloosheid is in 30 jaar niet zo hoog geweest. De regering zou zich daarom hard moeten maken om mensen verplicht om te scholen en weer aan het werk te zetten.Overal waar nu buitenlandse arbeidsmigranten aan het werk zijn bij NL bedrijven moeten NL arbeiders aan de slag. Want werkgevers ontslaan nog steeds werknemers om vervolgens arbiedsmigranten aan te trekken. Vooral in de bouw is dat schering en inslag.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Helemaal eens met Stokje, het lijkt gewoonweg nergens op. We maken een zootje van Nederland, daar waar nu er nog enige structuur en leefbaarheid is, gooien we onze eigen waarden en normen overboord, staan we overvolle kamer-/flatbewoning toe, kampementen wanneer men werkeloos of geen recht heeft op asiel, honderdduizenden Nederlanders werkeloos en over niet al te lange tijd geldt dat ook voor die "arme" Polen die we eerder vooruitzicht wilden geven en nu dadelijk de rest van landen die het zelf niet op orde krijgen. Wanneer worden we wakker!!! Laat de landen zelf hun zaakjes op orde krijgen en hun mensen aan de slag zetten, ook daar is voldoende werk, immers hoe kan het anders dan dat wij daar wel werk zien en toekomst (D66 en VVD) !??!?!?! of was dat met name uit kortdenkend winstbejag van de elite en niet voor het maatschappelijk belang van allen waar jullie voor moeten staan! Ik ben voor een sterk Nederland en samenwerken met Europa daar waar we samen er beter van worden, maar dit lijkt echt helemaal nergens meer op!!!!!!!!!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
de Kadt
Het idee dat iedereen maar kan neerstrijken waar die wil, is vanuit een utopische wereldvisie nog te volgen. Maar wie in de echte wereld rondloopt ziet al snel enorme problemen opdoemen. Een wereld zonder grenzen is een idylle die het goed doet met een goed glas wijn bij de open haard, maar is natuurlijk volstrekt belachelijk. De moderne staat is o.a. gebaseerd op een eigen taalgebied, een eigen cultuur en een afgebakend rechtsstatelijk gebied. Zo is het moderne Europa tenslotte tot stand gekomen nietwaar. Daar zijn bloedige groeistuipen mee gepaard gegaan, w.o. 2 gruwelijke oorlogen, maar uiteindelijk heeft het vaste vorm gekregen.We komen met dit onderwerp al snel bij de luchtfietserij van de eurofielen in hun Brusselse ivoren toren, die trachten op dubieuze (en zelfs ondemocratische) wijze Europa opnieuw uit te vinden. En daar moeten de grenzen en zelfs de cultuur voor opgeofferd worden. Ik vind dit een hele gevaarlijke ontwikkeling. Men speelt met vuur, en het weer oplaaiende nationalisme krijgt zo weer lucht. Hoezo nooit meer oorlog? Mensen willen niet op 1 eurofiele hoop gesmeten worden tenslotte. Mensen willen geen getto's en onleefbare wijken. Wat ze in oost Europa hebben willen wij niet. Maar door de immigratiekraan open te laten staan, lok je het wel uit.Al die arme oost Europeanen (en wellicht van nog verder weg), willen natuurlijk graag naar 'het beloofde land' komen. Hier is het leven goed, in ieder geval een stuk beter dan die beerputten die ze allemaal hals over kop willen verlaten. Daar waar corruptie, anarchie en geweld bijna de norm is, daar wil men graag van weg. Het probleem is alleen: het is niet de weg naar vooruitgang. Door hier naar toe te komen, waar het al behoorlijk vol is, zullen de problemen ook hier alleen maar toenemen. Daar hoef je geen glazen bol voor te hebben. Mensen nemen behalve hun taal ook hun cultuur mee. Dat weten we in NL sinds de jaren zeventig maar al te goed tenslotte.NL is een vol land. Het drukst bevolkte land van heel Europa zelfs. En met meer dan 1 miljoen mensen die niet willen of kunnen werken, is hier meer dan genoeg te doen om EERST deze mensen aan een zinvol bestaan te helpen. Het mag natuurlijk niet gezegd worden, maar ik doe het toch: EIGEN VOLK EERST! Ik weet het, het is een vieze onsmakelijke stelling voor sommige overgevoelige zieltjes, maar soms moet het. Wie zijn geschiedenis kent, weet dat zelfs de oude Drees die mening was toegedaan. Maar goed, terug naar nu.Het registreren VOORAF is uiteraard volstrekt logisch. Dat de landelijke Pvda daar niet aan wil, geeft al aan hoe die partij aan het scheuren is. Karakus heeft, met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, plotseling het licht gezien. Het kan verkeren! Maar beter laat dan nooit. Na de verkiezingen kunnen er denkelijk nog veel grotere passen gemaakt worden, om een begin te maken met het uitrollen van straffer en strenger beleid op o.a. het gebied van arbeidsmigratie. Ik wacht met smacht.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Michiel / Afgestudeerd HBO-Journalistiek (kasmedewerker)
Andere reageerders zeggen wel heel makkelijk dat Nederlanders in Nederland aan de slag moeten, en de buitenlanders er uit. Mij maakt dat niet zo veel uit. Als die buitenlanders dezelfde lasten zouden moeten betalen als eenzelfde Nederlander die hier wel woont en (bijna) werkt is er geen probleem. Nu is dat neit zo, waardoor een buitenlander ineens een stuk aantrekkelijker is voor de werkgever. Zorg er voor dat de pool hier een ruimte moet huren om te wonen, tegen Nederlandse prijzen en niet voor 30 euro per week. Zorg er voor dat mensen belasting betalen in het land waar ze werken in plaats van waar ze ingeschreven staan als wonende. Zorg voor eerlijke concurrentie.Stop met de onzin: nederlanders zijn niet te lui voor bepaald werk, het betaald gewoon niet genoeg! en ze kunenn niet concurreren met mensen die met hetzelfde geld in eigen land rijk zijn.Alles wordt duurder en duurder (wonen, leven, eten), maar het minimum loon is goed voor subsidie er naast. Zou dat dan niet wat hoger moeten? Als mensen er niet van kunnen leven, als een gezin verplicht twee inkomens moet hebben om rond te komen... zijn dat dan geen tekens dat het niet goed is/gaat?Dat komt niet door de buitenlanders, maar door de politiek die werkgevers beschermd en werknemers laat creperen, die deze situatie laten bestaan en doorgaan.We kunnen zo wel doorgaan, maar dan moet men niet raar opkijken wanneer de pleuris keer op keer uitbreekt. We staren ons overigens blind op geld en markt, zonder ons te realiseren dat wij dat allemaal zelf bedacht hebben. Geld en zijn waarde en de markt en zijn 'macht' zijn even fictief als elk fantasie boek.... We zouden dat hele gebeuren kunnen afschaffen, en als onze samenleving dan tenonder gaat zijn we als menselijk ras toch niets waard. Niet omdat we geen geld hebben, maar omdat we blijkbaar niet zonder het fictieve goedje kunnen. Als we het geld behouden gaat deze samenleving toch wel tenonder en bewijzen we hetzelfde, waarschijnlijk op veel gruwelijkere wijze. Bedenk maar zelf: is er een oneindige hoeveelheid geld op deze planeet? antw: Nee. Dat betekent dat iedereen die iets verdient er voor zorgt dat er ergens anders iemand verliest. Naar mijn mening is het leven geen spel, en zouden we dat er ook niet van moeten willen maken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Paul / projectleider
Ja ja en alle nl die niet kunnen of willen werken exporteren naar Polen/ bulgarije krijg je meer waar voor je uitkering. Ik zie grote besparingsmogelijkheden!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Stel dat de gemeente gewoon iedereen inschrijft en een BSN geeft. De mensen worden met veel te veel tegelijk in een huisje ondergebracht. Wanneer nu bijvoorbeeld brand uitbreekt in die flat en er komen mensen om, doordat ze met teveel in de flat woonden en er dus niet op tijd uit konden, valt iedereen gelijk de gemeente aan dat ze niets hebben gedaan tegen deze 'misstanden'.

Ik vind daarom dat Rotterdam groot gelijk heeft dat ze dit probleem gelijk aan de voorkant aan pakken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
RA / adviseur
Ik adviseer iedereen het volgende. Lees het artikel in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag, 4 januari 2014

Gezocht: een nieuwe Henry Ford, van Ewald Engelen.

Grootbedrijven investeren niets, betalen geen belasting. Het kapitalisme kan worden gered als deze race naar de bodem wordt gestopt.

Maar als je het artikel goedleest kom je met een aantal conclusies uit. De belangrijkste is: politici zien de aftakeling van een (ooit) beschaafde staat en nemen geen adequate reactie hierop.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie