bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Mondkapjesplicht valt onder het instructierecht

Mondkapjesplicht valt onder het instructierecht. Werkgever mag werknemer verplichten om mondkapje te dragen

21 januari 2021
191105090830.Luc-Jansen.shrinkcentercrop.586x180.png

Een werkgever mag een werknemer verplichten om tijdens het werk een mondkapje te dragen. Dat heeft de kantonrechter Utrecht op 13 januari 2021 bepaald (ECLI:NL:RBMNE:2021:51).

Een bezorger van een banketbakkerij die weigerde om binnen een mondkapje te dragen, is terecht op non-actief gesteld. De betaling van het loon mocht door zijn werkgever worden opgeschort.

 

Volgens de kantonrechter is er sprake van instructierecht (art. 7:660 BW). Een instructie moet een legitiem doel dienen. In dit geval waren dat er twee. Ten eerste moet de werkgever zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Ten tweede heeft de werkgever het bedrijfsbelang te beschermen, omdat er sprake is van een loondoorbetalingsverplichting ten aanzien van werknemers die als gevolg van een mogelijke coronabesmetting niet kunnen werken. De kantonrechter heeft geoordeeld dat een mondkapje, ondanks dat over de effectiviteit daarvan kan worden getwist, een maatschappelijk aanvaard middel is en dus geschikt om de doelen te bereiken.

 

Volgens de kantonrechter hoefde de bezorger niet uitgezonderd te worden van de mondkapjesplicht. Er wordt namelijk maar zeer beperkt inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer, temeer omdat de bezorger 80 tot 90% van zijn werktijd alleen in de transportbus zit en het mondkapje dan niet hoeft te dragen. Voorts is geen sprake van een medische of psychologische belemmering om het mondkapje te dragen.

 

Kortom, de werkgever mocht in redelijkheid eenzijdig de instructie aan de bezorger geven om een mondkapje te dragen en de bezorger is gehouden om deze instructie op te volgen. Omdat de bezorger dat niet deed, mocht de werkgever hem op non-actief stellen en de loonbetaling opschorten.


Heeft u vragen?

Heeft vragen of komen bij u andere vragen op, dan kunt u altijd contact met een van advocaten van Capra Advocaten opnemen.

 

Luc Janssen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.