Advertentie

Opnieuw burgemeestersprocedure voortijdig stopgezet

Koggenland krijgt voorlopig geen nieuwe burgemeester. De vertrouwenscommissie was onderling te verdeeld om tot een ‘gedragen voordracht’ van twee kandidaten te komen. Het is de vierde keer in een paar jaar tijd dat in Noord-Holland een burgemeestersprocedure tussentijds is stopgezet.

21 maart 2019

Er komt voorlopig geen nieuwe burgemeester in Koggenland. De vertrouwenscommissie was onderling te verdeeld om tot een ‘gedragen voordracht’ van twee kandidaten te komen. Op een later moment wordt de vacature opnieuw opengesteld. Het is de vierde keer in een paar jaar tijd dat in Noord-Holland een burgemeestersprocedure tussentijds is stopgezet.

Voortijdig stopzetten

De commissaris van de koning Arthur van Dijk had minister Ollongren van Binnenlandse Zaken geadviseerd de procedure in Koggeland voortijdig stop te zetten. Zij heeft inmiddels met dat verzoek ingestemd. Dat heeft de provincie Noord-Holland donderdag bekend gemaakt. Op de burgemeestersvacature van Koggeland hadden vorig jaar vijftien mensen gesolliciteerd; negen mannen en zes vrouwen. Elf van de kandidaten hebben/hadden een fulltime functie in het openbaar bestuur.

Bezinnen

Nu de vertrouwenscommissie er niet uit is gekomen, moet de raad zich bezinnen op de procedure. Pas dan zal cdk Van Dijk in overleg met de raad de vacature opnieuw openstellen. Dit betekent wel dat de Noord-Hollandse gemeente op zoek moet naar een waarnemend burgemeester. De huidige burgemeester Rob Posthumus wordt per 1 april ontslagen omdat hij dan 70 jaar wordt.

Te weinig keuze

Eind vorig jaar werd in Noord-Holland de vacature voor Heerhugowaard tussentijds beëindigd. Dat gebeurde vanwege de discussie over de bestuurlijke toekomst van Heerhugowaard en Langedijk. Inmiddels hebben de raden van beide gemeenten besloten per januari 2022 bestuurlijk te fuseren. In mei vorig jaar besloot toenmalig cdk Johan Remkes na overleg met de vertrouwenscommissie de vacature voor de post Amsterdam voor een tweede keer open te stellen. De eerste ronde (met 29 sollicitanten) leverde te weinig geschikte kandidaten op, vond de vertrouwenscommissie. Eind 2016 legde toenmalig BZK-minister Plasterk de procedure van de burgemeestersbenoeming in Zaanstad tijdelijk stil. Verscheidende kandidaten hadden zich ‘om persoonlijke redenen’ teruggetrokken. Daardoor bleven er volgens de vertrouwenscommissie te weinig kandidaten over om een keuze te kunnen maken. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Albert
Twee feitelijke onjuistheden:

1) "Nu de vertrouwenscommissie er niet uit is gekomen, moet de raad zich bezinnen op de procedure." De raad kan zich niet bezinnen op de procedure, die is in beton gegoten. De benoemingsprocedure is ook niet het probleem, de manier waarop die wordt ingevuld door de vertrouwenscommissie wel.

2) "Dit betekent wel dat de Noord-Hollandse gemeente op zoek moet naar een waarnemend burgemeester." De gemeente is niet aan zet, de cdK zoekt en benoemt de waarnemer.
Jan H
In beide gevallen is het de gemeenteraad die aan zet is. 1) Kennelijk waren de functie-eisen die de raad eerder had geformuleerd niet passend genoeg. Daar zal nog eens naar gekeken moeten worden. De procedure is inclusief de rol van de gehele raad aan de voorkant en aan de achterkant in beton gegoten en ook wat de vertrouwenscommissie betreft.

2) De cdK wijst in overleg met de gemeenteraad een waarnemend burgemeester aan. Hij komt wel met mogelijke kandidaten naar de raad en heeft in die zin wel het voortouw.
Advertentie