Advertentie

Vreugdevuren Den Haag geschrapt vanwege coronaregels

De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er door de coronaregels nu "te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten". De vreugdevuren zouden voor het eerst weer plaatsvinden sinds de jaarwisseling 2018-2019. Ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver is afgeblazen.

02 december 2021
Vreugdevuur-shutterstock-1271516386.jpg

De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er door de coronaregels nu 'te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten'. De vreugdevuren zouden voor het eerst weer plaatsvinden sinds de jaarwisseling 2018-2019. Ook de vuurwerkshow bij de Hofvijver is afgeblazen.

Omikron

De gemeente wilde vreugdevuren toestaan in Scheveningen en de Haagse wijken Laak, Escamp en Duindorp. Volgens Den Haag hebben de Omikron-variant, het hoge aantal besmettingen en onduidelijkheid over wat er mag tijdens de jaarwisseling roet in het eten gegooid.

 

Te veel onzekerheid

'Het kabinet maakt niet eerder dan 14 december eventuele versoepelingen of (lokale) mogelijkheden bekend', stelt de gemeente in een verklaring. 'Dat is te laat om nog verantwoord en veilig een vreugdevuur te kunnen organiseren. Daarnaast levert het voor organisatoren te veel onzekerheid en onaanvaardbare financiële risico’s op.'

 

Onbeheersbare toestroom

De gemeente vreest bovendien voor een 'onbeheersbare toestroom van publiek' naar de vreugdevuren, nu veel andere steden de festiviteiten voor oud en nieuw eerder al hebben afgeblazen. 'Omdat de vreugdevuren een eerlijke kans verdienen, is dat een onaanvaardbaar risico.'

 

Vereende krachten

Van Zanen spreekt van 'een grote tegenvaller' voor alle betrokkenen en 'wederom een domper' voor de buurten waar de vuurstapels gebouwd zouden worden. 'Er is vanaf januari tot vandaag met vereende krachten gewerkt aan het verantwoord realiseren van de nieuwe vorm van deze Haagse traditie.' De burgemeester drukt mensen op het hart om in aanloop naar en ook gedurende oud en nieuw 'de rust te bewaren'.

 

Geen andere mogelijkheden

De organisatie van het vreugdevuur in Duindorp zegt de beslissing 'zeer te betreuren'. 'Maar helaas zijn er geen andere mogelijkheden', schrijft de organisatie op Facebook. Ook de organisatie van het Scheveningse vreugdevuur laat weten dat het feest niet doorgaat. 'Ondanks de inspanningen tot het laatste moment van onze burgemeester Jan van Zanen is het hem niet gelukt om de vreugdevuren alsnog door te laten gaan.'

 

Opstappen Krikke

Bij de afgelopen jaarwisseling konden de vuren ook als gevolg van de coronaregels niet doorgaan. Het jaar daarvoor waren de stapels niet toegestaan, nadat het op 1 januari 2019 mis was gegaan op het Scheveningse strand. In die nieuwjaarsnacht blies de wind smeulende deeltjes naar het dorp. Daardoor ontstond groot gevaar en veel schade. De houtstapels van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan afgesproken, maar de gemeente deed daar te weinig tegen. Die conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie