Advertentie

Veel lagere straf Barnevelds corruptieschandaal

Een 66-jarige ex-ambtenaar van de Rijksgebouwendienst uit Barneveld heeft in hoger beroep een veel lagere straf gekregen voor een corruptieschandaal waarin hij in de jaren negentig verwikkeld was. Het gerechtshof in Arnhem heeft de man dinsdag 150 uur werkstraf opgelegd, omdat hij zich door een bouwbedrijf liet trakteren op bordeel- en horecabezoeken.

30 november 2010
Terugbetalen
Ook moet de man van het hof 7.300 euro terugbetalen aan Nederlandse Staat. Dit is de ontneming voor wat hij in ruil voor zijn illegale diensten had gekregen.

Niet bewezen
De rechtbank had de man eerder nog een jaar en acht maanden cel opgelegd, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Het hof kon door juridische beslommeringen een verbouwing, autogebruik, en het fiatteren van betalingen niet als bewezen verklaren. Het hof stelde wel dat het hier om een vreemde gang van zaken ging.

Belangenverstrengeling
Ook gaf de manier waarop de Rijksgebouwendienst vóór de bouwfraude met opdrachtnemers werkte, veel gelegenheid voor belangenverstrengeling. Verder heeft de zaak erg lang geduurd. Allemaal argumenten voor het hof om de straf te matigen.

Feesten met belastinggeld
Het Openbaar Ministerie is toch blij met de veroordeling. Het toont volgens justitie alsnog aan dat feesten met geld van de belastingbetaler in ruil voor gunsten ook vóór de bouwfraude niet geoorloofd was.

Verbouwing
Een ingehuurde projectadviseur uit Lochem kreeg 200 uur werkstraf voor zijn rol in het schandaal. Hij genoot naast bordeelbezoeken ook nog verbouwingen aan zijn huis. Hij kreeg eerder een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Deze man moet 43.900 euro terugbetalen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Ik lees helaas niets over veroordelingen van degenen die hebben omgekocht of de feestjes die zij houden met (niet betaald, want aftrekbaar) belastinggeld.

De rechtsstaat is niet aleen van de burger en de staat, maar ook van het bedrijfsleven!
Bas / logicus
De CEO’s die omkopen kunnen en behoren juridisch vervolgt worden maar het gevolg is dan wel dat deze CEO zijn politieke vriendjes niet van een commissariaat meer voorziet binnen zijn organisatie.
Zie als duidelijk voorbeeld de recentelijk in het nieuws gebrachte kartelvorming in de luchtvaart waarbij prijsafspraken waren gemaakt. Dit had tot doel de klant een poot uit te draaien om winsten op onrechtmatige wijze te verhogen. Het werkelijke doel was dat de betrokken CEO cum suis een extra hoge bonus konden incasseren. Na de ontdekking van dit strafbaar feit krijgen deze bedrijven slechts een boete die uiteindelijk door de aandeelhouders betaald word. De werkelijke misdadigers- de CEO cum suis – worden niet aangesproken op hun gedrag, hoeven hun onterecht geëinde bonus niet te restitueren en worden niet strafrechtelijk vervolgd.
Daar moet toch een reden toe zijn?
Advertentie