Advertentie

Utrecht met reders in de clinch over rondvaarten

Besluit gemeente valt in slechte aarde. Vanaf 2022 zijn boten op benzine of diesel in de Utrechtse grachten verboden. In dat jaar moet elk vaarbedrijf daarom een nieuwe vergunning aanvragen.

14 juli 2016

Utrecht wil exploitanten van rondvaartboten vanaf 2022 laten loten voor een vergunning. De stad heeft negentien vergunningen te vergeven, maar er zijn op dit moment veel meer botenverhuurders actief.

Boten zonder vergunning

Volgens reders die nu over een vergunning beschikken, varen er talloze boten zonder vergunning met passagiers aan boord rond. 'Laat de gemeente dat eerst maar eens aanpakken', zei donderdag Ronald van der Wal, directeur van rondvaartbedrijf VareninUtrecht. Ook zijn collega Karel Schuttevaer van het gelijknamige bedrijf is ontevreden.

Overstappen op stroom

Vanaf 2022 zijn boten op benzine of diesel in de Utrechtse grachten verboden. In dat jaar moet elk vaarbedrijf daarom een nieuwe vergunning aanvragen. De reders die nu al met vergunning varen zijn volgens Van der Wal best bereid om hun boten op stroom te laten varen. Maar ze vrezen dat ze daarvoor geen geld kunnen lenen, als ze het risico lopen dat ze mogelijk geen vergunning krijgen.

Illegalen aanpakken

De reders willen dat de gemeente eerst alle illegale borrelboten, tapasschepen, picknicksloepen en andere 'zwartvaarders' uit het water haalt. 'Dan is een lootsysteem misschien wel helemaal niet nodig.' Als de gemeente het nieuwe rondvaartenplan niet aanpast, denkt Van der Wal dat een gang naar de rechter onvermijdelijk is. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie