Advertentie

Tegenstanders herindeling strijden om zetels

In gemeenten die zich met hand en tand hebben verzet tegen herindeling, wordt vandaag gestemd voor de raden van de nieuwe gemeenten. Zoals het Groningse Haren en een aantal gemeenten in de Hoeksche Waard. In totaal wordt vandaag in 37 gemeenten gestemd voor nieuwe gemeenteraden.

21 november 2018

In gemeenten die zich tot zo’n beetje de laatste snik hebben verzet tegen herindeling, wordt vandaag gestemd voor de raden van de nieuwe gemeenten. Zoals het Groningse Haren en een aantal gemeenten in de Hoeksche Waard. In totaal wordt vandaag in 37 gemeenten gestemd voor nieuwe gemeenteraden.

Tegen fusie

Ook in Noordwijk is een aantal partijen fel gekant tegen de fusie met Noordwijkerhout, zoals Raymond Salman die met de Lijst Salman aan de verkiezingen meedoet. Ook NZ Lokaal, eveneens tegen de herindeling, doet vandaag aan de verkiezingen mee. In totaal dingen in Noordwijk acht partijen naar een of meerdere van de 27 zetels die de nieuwe gemeenteraad gaat tellen.

Lokalen

In de vijf gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen en Oud-Beijerland die vanaf 1 januari de Hoeksche Waard vormen, doen vandaag dertien partijen aan de verkiezingen mee. Zes lokale partijen dingen mee naar de 37 raadszetels, waaronder Lokalen Hoeksche Waard en Cromstrijen ’98 HW. In Lokalen Hoeksche Waard zijn alle lokale partijen uit de vijf gemeenten, uitgezonderd Cromstrijen '98 HW, en een aantal eenmansfracties verenigd.

45 zetels

Op het stembiljet van Groningen staan dertien partijen. De raad krijgt er vanwege de herindeling met Ten Boer en Haren zes zetels bij en gaat er per 1 januari 45 tellen. Aan de herindelingsverkiezingen doen vier lokale partijen mee, waaronder de Stadpartij voor Stad en Ommeland. Na de herindeling wordt Groningen, met zo’n 230.000 inwoners, de vijfde stad van Nederland.   

Lage opkomst

In de Hoeksche Waard is om 10.15 uur het eerste tussentijdse opkomstpercentage gegeven: dat bedroeg 4,26 procent. In Groningen had tot 10.45 uur 6,2 procent van de kiezers hun stem uitgebracht. In Noordwijk had 11 uur 11 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. De opkomst bij herindelingsverkiezingen is altijd lager dan bij reguliere raadsverkiezingen. In maart brachten in 335 gemeenten 55 procent van de kiezers hun stem uit. Bij de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar ging 41,17 procent van de kiezers naar het stemlokaal.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie