Advertentie

Opvang asielzoekers wellicht op boten

Nu worden volgens Teevenper week zo'n twee opvangcentra voor asielzoekers geopend. Dat gebeurt in oude kazernes of gevangenissen, maar als die mogelijkheden zijn uitgeput, komen de andere opties in zicht.

07 juli 2014

Als de instroom van asielzoekers hoog blijft en hun uitstroom naar gemeenten stokt, dan moeten asielzoekers binnen enkele weken opgevangen worden in hotelboten. Als de situatie dan nog niet verbetert, komen tentenpaviljoens in zicht.

Hotelboten
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is met twee gemeenten in gesprek over een mogelijke opvang van asielzoekers in hotelboten. Een woordvoerder van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft dat maandag gezegd. Welke gemeenten het zijn, wil hij vooralsnog niet kwijt.

Opvangcentra
Teeven zei dat zondag in Nieuwsuur. Nu worden volgens hem per week zo'n twee opvangcentra voor asielzoekers geopend. Dat gebeurt in oude kazernes of gevangenissen, maar als die mogelijkheden zijn uitgeput, komen de andere opties in zicht.

Syrische vluchtelingen
De instroom van met name Eritreërs, die in de lente opeens enorm toenam, is wel gezakt. Met name het aantal Syriërs dat voor de burgeroorlog op de vlucht is geslagen nam weer toe. Afgelopen week waren er in totaal 675 nieuwkomers en de week daarvoor 535. Doordat Syriërs veelal in aanmerking komen voor een status, moeten zij snel doorstromen naar gemeenten, die woningen moeten regelen. Dat gaat nu niet snel genoeg, zei Teeven.

Mensensmokkel
Inmiddels zijn er in de onderzoeken naar mensenhandel 28 aanhoudingen verricht in 17 zaken, zei Teeven. Door samenwerking met andere landen zijn smokkelroutes en de criminele organisaties erachter beter in kaart gebracht. Volgens de staatssecretaris zitten de ,,grote jongens'' in Noord-Afrika en in Italië.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie