Advertentie

Teeven komt met geld voor bed, bad en brood

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) komt voorlopig financieel over de brug naar gemeenten die tijdelijk kosten moeten maken om uitgeprocedeerde asielzoekers 'bed, bad en brood' te verschaffen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

20 januari 2015

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) komt voorlopig financieel over de brug naar gemeenten die tijdelijk kosten moeten maken om uitgeprocedeerde asielzoekers 'bed, bad en brood' te verschaffen. Hij schrijft de Tweede Kamer dat hij dit heeft beloofd tijdens een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Uitspraak

Teeven is niet zo voor dit natje en droogje voor deze groep vreemdelingen, maar er is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die houdt in dat Amsterdam al sinds 17 december vorig jaar tijdelijk nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd moet bieden. Dat moet gebeuren totdat het Comité van Ministers van de Raad van Europa een standpunt over de kwestie heeft bepaald. De Raad gaf toen al aan dat in dergelijke zaken in andere gemeenten hoogstwaarschijnlijk een zelfde uitspraak wordt gedaan.

Verblijfsperspectief
Teeven schrijft dat de uitspraak van de Centrale Raad niet afdoet aan het verblijfsperspectief van de betrokken vreemdelingen. 'Op hen rust onverkort de plicht om Nederland te verlaten. De VNG en ik zijn het eens dat het essentieel is dat we een stelsel behouden waarin een afwijzende toelatingsbeslissing betekenisvol blijft.'

Opvang op goede manier
Tweede Kamerlid voor de PvdA Attje Kuiken vindt de tegemoetkoming van Teeven verstandig. 'Het doet recht aan de uitspraak en zorgt dat er voor dat gemeenten op een goede manier opvang kunnen bieden.' Collega Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het 'terecht dat Teeven zwicht'. GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet: 'Dit is een succes voor de oppositie. Ik wil weten hoe Teeven de opvang gaat betalen. Dit moet niet ten koste gaan van de opvang voor reguliere vluchtelingen.'

(ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Teeven heeft een rubberen rug. Eerst stoer zeggen dat hij op Europa wacht en dan toch overstag gaan. Geef dan iedereen een geldige verblijfstitel dan ben je af van het geleuter.

De mededeling: De VNG en ik zijn het eens dat het essentieel is dat we een stelsel behouden waarin een afwijzende toelatingsbeslissing betekenisvol blijft.'

Teeven en de VNG draaien en draaien totdat betekenisvol leeg is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Michiel Verhaegh / maatschappelijk werker
Een prima zaak, een klein lichtpunt in de vaak uitzichtloze situatie waarin deze mensen zich bevinden. De Nederlandse samenleving kan en mag de ogen niet sluiten voor deze schrijnende problematiek. Als we deze groep mensen op straat laten lopen roepen ontstaan er vanzelf mistoestanden die we niet willen in Nederland.
Het detineren van deze mensen en ze dan weer laten lopen kost vele malen meer dan een bescheiden warme opvang!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie