Advertentie

Statenvragen over terugvorderen subsidie GOOG

Fractievoorzitter Toine van Bergen van de Gelderse Statenfractie Groep van Bergen stelt vragen aan de provincie over het niet terugvorderen van een subsidie van 5000 euro aan het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG). Van Bergen vraagt zich af waarom de subsidie niet wordt teruggevorderd, terwijl deze onterecht is verstrekt.

08 oktober 2009

Afgehandeld
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje moest eerder uitleg geven over het toch verstrekken van de subsidie nadat dit was geweigerd door de Gelderse kunstcommissie. Saillant detail was dat Cornielje zelf in het aanbevelingscomité van het gezelschap zit. Zelf stelde hij dat hij hiervan niet op de hoogte was. De landelijke Commissie Integriteit Provincies (CIP) oordeelde dat er weliswaar fouten waren gemaakt, maar de integriteit van de Commissaris niet ter discussie stond. De Staten namen er genoegen mee en achtten de zaak afgehandeld.

 

Willekeur
Van Bergen vindt het echter heel merkwaardig dat een onterecht verstrekte subsidie niet wordt teruggevorderd. ‘Ik vraag mij af of er dan meer gevallen zijn van niet teruggevorderde onterechte subsidies. Is daar een beleidskader voor? Als het zo gemakkelijk kan, dan kan het ook vaker gebeuren en kan willekeur ontstaan.’

 

Terugvorderen
PvdA-fractievoorzitter Corina van der Valk zegt in een eerder artikel over de zaak in Binnenlands Bestuur dat lering belangrijker is dan terugvorderen. Anders zou het gezelschap failliet gaan. Van Bergen vindt dit een merkwaardig argument. ‘Als ik naar het salaris van de voorzitter kijk, ook voorzitter van de plaatselijke Kamer van Koophandel, dan kunnen ze die 5000 euro wel opbrengen. En als het bij andere gevallen wel wordt teruggevorderd wil ik weten waarom het nu dan niet gebeurt.’

 

Fouten
Volgens de provincie Gelderland is er inderdaad geen sprake van terugvordering. ‘Als er sprake is van een fout van de provincie, dan is het een fout van de provincie en niet van GOOG. Daar mag GOOG dus ook niet de dupe van worden’, aldus een woordvoerder. ‘Overigens was de conclusie van de commissie dat het niet duidelijk was of de subsidie terecht of onterecht is geweest. Er zijn fouten gemaakt, maar dit staat los van elkaar.’

 

Monddood
De klokkenluidende ambtenaar die bezwaar maakte tegen de subsidie vindt dat hij door de provincie Gelderland monddood is gemaakt. Dat zei hij dinsdag tegen de Arnhemse bestuursrechter. De ambtenaar is het niet eens met het advies van de CIP en een berisping die hij kreeg toen hij e-mails over de zaak naar collega’s stuurde. Hierover wil hij een uitspraak van de rechter.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T.C. Wijfje / Beleidsambtenaar
Het principe dat een subsidie niet wordt teruggevorderd als de subsidieverlener dit per abuit gedaan heeft biedt interessante perspectieven. Gaat de belastingdienst dit principe nu ook overnemen?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie