Advertentie

‘Stad als evenemententerrein’ voor herhaling vatbaar

Gemeente Rotterdam is tevreden over de combinatie van genomen maatregelen bij het kijken naar de kampioenswedstrijd en de daaropvolgende huldiging van Feyenoord. Het Stadhuisplein was zondag tijdens de wedstrijd omgetoverd tot een besloten evenemententerrein waar toeschouwers een kaart voor nodig hadden en dat werkte goed.

17 mei 2017

Gemeente Rotterdam is tevreden over de combinatie van genomen maatregelen bij het kijken naar de kampioenswedstrijd en de daaropvolgende huldiging van Feyenoord. Het Stadhuisplein was afgelopen zondag tijdens de wedstrijd omgetoverd tot een besloten evenemententerrein waar toeschouwers een kaart voor nodig hadden. Het verliep vlekkeloos. 

Eerdere ongeregeldheden 
Bij de verloren kampioenswedstrijd op 7 mei tegen Excelsior vonden er op het Stadhuisplein nog wel ongeregeldheden plaats. Het Stadhuisplein was die dag het enige ‘besloten evenement’ in de stad, waar bezoekers op schermen de wedstrijd konden bekijken. De toegang was gratis. Om er binnen te komen, moesten bezoekers kunnen aantonen dat ze 18 jaar of ouder zijn. Na de verloren wedstrijd tegen Excelsior ontstonden er ongeregeldheden, toen de ME het plein leeg wilde maken. Deze waren volgens burgemeester Aboutaleb niet ernstig genoeg om de toen nog eventuele huldiging af te zeggen.


Meer besloten evenementen

Een week later volgde een nieuwe kampioenswedstrijd. Na de incidenten realiseerde de gemeente samen met ondernemers meer besloten evenementen met kaartverkoop. Deze keer werd er wel geld gevraagd voor de toegang. De tienduizend kaartjes waren in een mum van tijd uitverkocht. Een woordvoerder zegt tegenover Binnenlands Bestuur dat de gemeente zeer tevreden is over het verloop van de evenementen en huldiging. ‘De combinatie van maatregelen zal wellicht nog voor andere grote evenementen van pas kunnen komen.’


Samenwerking met ondernemers 

Volgens de woordvoerder was het de eerste keer dat de gemeente de maatregel met besloten evenementenlocaties op deze schaal nam. Behalve het realiseren van evenementen met kaartjes, noemt hij ook de goede samenwerking en het overleg met ondernemers als reden van het succesvolle verloop. Ook het beperkte alcoholverbod voor de aanwezige fans werkte goed. Op het evenemententerrein waren eigen consumpties verboden. De aanwezige fans voordat ze naar binnen mochten gefouilleerd. Ook bij de huldiging op maandag, waar bijna 200.000 mensen op afkwamen, was er sprake van fouilleren en waren er op strategische locaties containers verplaats. De fans konden plaatsnemen in besloten vakken die uiteindelijk allemaal werden afgesloten om een te grote hoeveelheid mensen te voorkomen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie