bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Smart sustainable cities slagen door slimme samenwerking

Smart sustainable cities slagen door slimme samenwerking

22 september 2014

AfbeeldingEen slimme, duurzame stad. Of hipper gezegd: een smart sustainable city. Daar ligt de toekomst voor steden. Maar alleen als overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoekers nieuwe allianties met elkaar aangaan. Want pas dan dragen slimme technologische oplossingen maximaal bij aan de duurzame economische groei in een stad.

Wat is het precies, zo’n smart sustainable city? En waar komt het vandaan? Wereldwijd lopen steden economische, sociale en milieurisico’s. Doordat meer mensen naar de stad trekken, groeit de behoefte aan woonruimte, werkgelegenheid, transport en energie-, afval- en watervoorzieningen. En dat gaat gepaard met een flinke belasting van het milieu. Voeg daar de bezuinigingen aan toe en je staat als stad voor grote uitdagingen.

Het concept ‘smart sustainable city’ biedt kansen voor duurzaamheid en economische groei. Waarbij ‘smart’ gaat over ICT- én sociale innovaties en ‘sustainable’ de balans aangeeft tussen people, planet en profit. Technologisch gedreven dus, mét een menselijke maat. De slimme, duurzame stad in een notendop: toekomstgericht en vernieuwend, duurzaam en groen, sociaal en gelukkig, aantrekkelijk voor mensen, bedrijven en kenniswereld.

Handig: leidraad voor metamorfose
Om je stad smart en sustainable te maken, is een omslag nodig op het vlak van energie, bebouwing, mobiliteit, financiering en gedrag. Daar zorg je voor door bijvoorbeeld energie duurzaam op te wekken, gebouwen energieneutraal te maken, biobrandstoffen in te zetten voor vervoer, nieuwe financieringsconcepten te ontwikkelen en duurzaam gedrag te creëren bij burgers en bedrijven. Cruciaal daarbij is volgens ons de samenwerking tussen overheid, ondernemer, onderwijs en onderzoek, ook wel de vier O’s genoemd. Alleen dan kun je de juiste mensen, organisaties, infrastructuur en technologieën samenbrengen en uitgroeien tot een slimme, duurzame stad.

Logische vervolgvraag is: waar begin je in je metamorfose naar die smart sustainable city? Omdat elke stad anders is, kunnen we je daarvoor helaas geen blauwdruk geven. Maar wat dacht je van een leidraad …

  1. Start met het opzoeken van partners en initiatieven;
  2. Stel vervolgens samen een regionale visie, scenario’s en planning op;
  3. Smeed nieuwe allianties met elkaar, die je omslag mogelijk maken;
  4. Benoem ieders rol: wie is de voortrekker, facilitator en uitvoerder?;
  5. Ontwikkel vandaaruit innovatieve en duurzame projecten en concepten;
  6. Zorg voor opschaling en vermenigvuldiging hiervan;
  7. Deel je kennis en ervaringen zo veel mogelijk binnen én buiten je stad.

 

Lichtende voorbeelden
In Nederland bestaat dé smart sustainable city nog niet. Er is een aantal steden al wel goed op weg. Zo werd Eindhoven – met al haar toptechnologiebedrijven en topkennisinstellingen – in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld. Doordat de stad stakeholders stimuleert tot duurzame samenwerking, komt ook het label ‘sustainable’ steeds meer in zicht.

Amsterdam ontwikkelt zich tot slimme stad, nu de vier O’s de handen ineen hebben geslagen en samen innovatieve producten testen en demonstreren. Ook in Utrecht ontwikkelen bedrijfsleven, kenniswereld en onderwijs innovaties voor slimme, duurzame en gezonde steden. Arnhem tot slot timmert hard aan de weg om de ‘smart energy’-hoofdstad te worden.

Jouw stad eerste Nederlandse Malmö?
Een lichtend voorbeeld buiten onze landsgrenzen is Malmö. Deze Zweedse stad transformeerde van vervallen en vervuild in bruisend en succesvol. Inmiddels is het een van de duurzaamste en innovatiefste steden ter wereld, dankzij de succesvolle samenwerking van bedrijven, kennisinstituten en burgers.

Wil jij jouw stad laten uitgroeien tot de eerste Nederlandse Malmö? KplusV kan daarin meedenken en -helpen door:

  • De huidige situatie van jouw stad in kaart te brengen;
  • Je stakeholders te inventariseren;
  • Inzicht te geven in de trends en jouw stad te vergelijken met andere steden;
  • Een visie, scenario’s en actieprogramma voor jouw stad te ontwikkelen;
  • Samenwerking, allianties en netwerken te bouwen;
  • Nieuwe projecten, financieringsvormen en stimuleringsmogelijkheden op te zetten;
  • Beleidsinstrumenten, projecten en programma’s te monitoren en evalueren.

 

Nieuwsgierig geworden?
Benieuwd hoe jouw stad het beste smart en sustainable kan worden? Praat dan eens verder met onze adviseur Eric Copius Peereboom (e.copiuspeereboom@kplusv.nl en 06-27 08 55 24).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.