bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Grip krijgen op de toekomst

Grip krijgen op de toekomst. Hoe steden en andere organisaties zich kunnen voorbereiden op de wereld over 25 jaar. Smart Cities: Toekomstgericht Innoveren

06 mei 2019
1.4.jpg

Hoe steden en andere organisaties zich kunnen voorbereiden op de wereld over 25 jaar.

Steden worstelen met het concept van smart cities. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Welke innovaties zijn nodig? Er is een manier om grip te krijgen op de stedelijke toekomst: ‘probing’. Tijdens de workshop Toekomstgericht Innoveren, onderzoekt u aan de hand van ‘probes’ mogelijke scenario’s voor Horizon 3: over 25 tot 30 jaar vanaf nu.


Datum: Maandag 1 juli van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


De wereld verandert sneller dan ooit. Lees bijvoorbeeld Ray Kurzweil’s ‘The Singularity is Near’. Op dit moment verwacht men dat in 2045 elektronische algoritmes slimmer zijn geworden dan biologische. Voor stedelijke gebieden liggen er eveneens uitdagingen: gebruik van data stromen via tal van sensoren; nieuwe allianties; leiden van verkeersstromen; data-transparantie, etc. 


Om grip te hebben op de toekomst (en de concurrentie) richten de meeste organisaties zich vooral op de korte termijn. Weliswaar voelen overheden, banken, bouw- en technologiebedrijven de noodzaak om zicht te krijgen op langere termijn ontwikkelingen, maar denken zich die ‘luxe’ niet te kunnen permitteren. En misschien belangrijker nog: ze weten ook niet goed hóé ze dat zouden moeten doen. 


Probing biedt hier uitkomst. Probing is geen glazen bol om in de toekomst te kijken, wel een multi-stakeholder, open innovatiemethode met als doel vroegtijdig perspectieven in beeld te krijgen op potentieel ontwrichtende business- en innovatierichtingen. Hierbij wordt uitgegaan van mogelijke scenario’s voor over 25 tot 30 jaar.


Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. 

Na een introductie over hoe er in het verleden over de toekomst werd nagedacht en hoe organisaties daar wel of niet succesvol in zijn, wordt de probes-methodiek uitgelegd en toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden.

In het tweede deel van de dag worden er in kleine groepen, op basis van een ‘stel dat’- vraag, probes gemaakt en ingezet om bij publiek inzichten in kernwaarden op te halen. U gaat ook letterlijk op stap om mensen te ondervragen.

Wie deze workshop volgt:

  • Wordt uitgedaagd om anders te leren denken, voorbij het bestaande
  • Begrijpt hoe probing past in het continuüm van toekomstgericht onderzoeksmethoden 
  • Leert de beginselen van probing als methode om (klant)inzichten te vergaren via experimenteren en prototypen 

Deze workshop is een voorproefje van een uitgebreidere opleiding Toekomstgericht Innoveren die in het najaar 2019 van start gaat. Deelnemers aan de workshop ontvangen 10% korting op de cursusprijs van deze uitgebreidere opleiding.

Voor wie?

De workshop Smart Cities: Toekomstgericht Innoveren is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn op het gebied van stedelijke planning en ontwikkeling, bijvoorbeeld:

  • Strategen
  • Projectontwikkelaars
  • Beleidsmedewerkers
  • Stedenbouwkundigen en architecten 
  • Woningbouwcorporaties
  • Stedelijke technology officers
  • Politici

En verder voor iedereen met interesse in toekomstige ontwikkeling van urbane gebieden.


Locatie

De workshop vindt plaats bij het Erasmus University College (EUC) in het centrum van Rotterdam.

Het Erasmus University College is goed bereikbaar met het OV.

Docent

Hans Robertus is expert op het gebied van design thinking. Hij voltooide de opleiding Industrial and Product Design aan de Design Academy in Eindhoven. Daarna werkte hij onder ander als Senior Director Design bij Philips en was hij directeur van de Dutch Design Week. Tegenwoordig is hij partner van de Holland Branding Group en het World Design Forum.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.