Advertentie

Raad Scherpenzeel wil burgemeester niet terug

Raad en wethouders van Scherpenzeel hebben hun excuses aangeboden aan waarnemend burgemeester Harry de Vries. Terugkeer van De Vries ziet een meerderheid van de raad niet zitten.

10 december 2020
sorry.jpg

De Scherpenzeelse gemeenteraad en de wethouders hebben hun excuses aangeboden aan waarnemend burgemeester Harry de Vries. Bij veel spelers ging dat niet harte. Terugkeer van De Vries ziet een meerderheid van de raad niet zitten. Ook de wethouders zien zijn terugkeer niet als reële optie, ‘maar daar gaan we niet over’, zei wethouder Henny van Dijk (Gemeentebelangen Scherpenzeel).

Motie vreemd

Dit is woensdagavond duidelijk geworden tijdens een ingelaste raadsvergadering waar de raad en de drie wethouders het rapport Frissen bespraken, dat vorige week is verschenen. Frissen concludeerde op basis van onderzoek dat alle spelers in het dossier over de bestuurlijke toekomst de mist zijn ingegaan. Hij hekelde het opzeggen van het vertrouwen in Harry de Vries door de wethouders via de openbaarmaking van een memo en de reactie daarop van de raad. Die nam een ‘motie vreemd’ aan, waarin de steun werd uitgesproken aan het college voor het opzeggen van het vertrouwen in de waarnemend burgemeester. Frissen adviseerde de fractievoorzitters hierover hun excuses te maken.

 

Terechte vertrouwensbreuk

Dat is woensdagavond gebeurd, maar dat ging niet van harte. Fractievoorzitter Henk Brons van Gemeentebelangen Scherpenzeel – de grootste fractie – erkende dat de gevolgde procedure niet juist was, maar stelde tegelijkertijd dat de uitkomst hetzelfde was geweest. ‘De positie van de burgemeester was onmogelijk.’ Hij sprak van een ‘terechte vertrouwensbreuk’. Ook coalitiegenoot SGP stelde dat de raad fout heeft gehandeld en dat excuses aan de persoon De Vries over de gevolgde procedure op zijn plaats zijn. ‘Terugkeer van de burgemeester is echter geen realistische optie’, aldus Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP.

 

Zuinige reactie

De drie oppositiepartijen ChristenUnie, CDA en Pro Scherpenzeel hadden geen goed woord over voor de halfslachtigheid van de excuses van Gemeentebelangen Scherpenzeel en SGP. Ook hekelden ze de zuinige reactie van het college op het rapport Frissen en de te maken excuses aan het adres van De Vries. In de ogen van wethouder Izaäk van Ekeren (SGP) hebben de wethouders De Vries niet onheus bejegend en hadden de wethouders niet de intentie de burgemeester te beschadigen. ‘Ik wil eventueel excuses aanbieden als dat bijdraagt aan de harmonie in de raad.’

 

Huichelachtig

De excuses van de coalitiepartijen en de wethouders werden als ‘niet oprecht’, maar als ‘hol, onoprecht en huichelachtig’ bestempeld door Marieke van de Beek, fractievoorzitter van de ChristenUnie. ‘De wethouders hebben het hoofd van de burgemeester afgehakt.’ Het CDA vond dat er vanuit het college en de raad een ‘ruimhartig excuus’ aan De Vries moet worden gemaakt, aldus fractievoorzitter Peter Klaassen. Fractievoorzitter Willem Schuur van Pro Scherpenzeel kondigde een motie van wantrouwen tegen het college aan, maar ‘die zal toch wel weer worden weggestemd’.

 

Door het stof

In tweede termijn ging het college diep door het stof. De drie wethouders vinden het spijtig dat De Vries is beschadigd en boden hem excuses aan, maar stelden tegelijkertijd dat ze destijds niet anders konden om de memo over de vertrouwensbreuk openbaar te maken.              

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / ambtenaar
Wat een slappe wethouders in Scherpenzeel. Maar goed dat deze gemeente wordt samengevoegd bij Barneveld, toch?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Ja, en? Waar gaat dit in godsnaam over?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@E.Nabled: dit gaat over echte plucheplakkers in Scherpenzeel
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie