Advertentie

Offermanns trekt zich terug als burgemeesterskandidaat

Offermans, burgemeester van Meerssen en VVD-voorzitter van Limburg, trekt zich terug als burgemeesterskandidaat van Roermond.

23 oktober 2012

Mogelijke corruptie en lekken van informatie uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester in Roermond is maandag twee bestuurders in Limburg politiek fataal geworden.

Voorzitter VVD Limburg
De hoofdrolspelers en VVD’ers Jos van Rey en Ricardo Offermanns hielden de eer aan zichzelf. Van Rey stapte op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Offermanns die ook voorzitter VVD-Limburg is en burgemeester van Meerssen, trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Adviseur vertrouwenscommissie

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Rey van lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De wethouder was als adviseur van de vertrouwenscommissie betrokken bij deze procedure. Van Rey zou de informatie hebben doorgegeven aan zijn partijgenoot Ricardo Offermanns, kandidaat voor de burgemeesterspost in Roermond.

Vechten

Van Rey meldde zijn besluit maandagavond tijdens een extra raadsvergadering. Op de verdenking van corruptie ging hij niet in. Van Rey zei wel: ,,De afgelopen dagen waren de moeilijkste momenten van mijn leven. Ik ben altijd recht door zee. U begrijpt dat ik zal vechten. Het onderzoek gaat geruime tijd duren. Ik dank de inwoners, uw raad, mijn collega's en de ambtelijke organisatie voor het in mij gestelde vertrouwen en de constructieve samenwerking in de afgelopen veertien jaar. Het ga u goed. Zorg goed voor onze stad!''

VVD respecteert besluit

Burgemeester Henk van Beers sprak zijn respect uit voor de beslissing van Van Rey. Ook hij ging niet in op de verdenkingen aan het adres van Van Rey. Het hoofdbestuur van de VVD zegt het besluit van Van Rey te respecteren. ,,We wachten de uitkomsten van het onderzoek af en nemen aan dat het recht zijn beloop heeft'', liet het bestuur weten.


Meerssen

De landelijke top respecteert eveneens het besluit van VVD'er Ricardo Offermanns om zich als kandidaat terug te trekken voor het burgemeesterschap van Roermond. Zijn positie in Meerssen, waar Offermanns nu nog burgemeester is, beschouwt het hoofdbestuur als een zaak tussen de gemeenteraad en Offermanns.

Opvolger Jan Anthonie Bruijn

Wie Van Rey gaat opvolgen als wethouder is nog niet bekend. Van Rey’s opvolger in de Eerste Kamer wordt hoogstwaarschijnlijk Jan Anthonie Bruijn. Hij is hoogleraar Immunopathologie, verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is al jaren betrokken bij de VVD, onder meer als voorzitter van de commissie die het laatste VVD-verkiezingsprogramma opstelde.

Erger dan gedacht

Roermonds GroenLinks raadslid Marianne Smitsmans zei maandag dat de affaire veel erger is dan tot nog toe werd aangenomen. Zij wilde hierover meer vertellen, maar werd naar eigen zeggen ,,geïntimideerd'' door burgemeester Van Beers en de griffier, die haar voorhielden dat uit de school klappen tot strafvervolging kon leiden. Smitsmans beraadt zich met een jurist en besluit aan de hand daarvan of ze donderdag alsnog openheid van zaken geven tijdens de reguliere raadsvergadering.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie