Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Ongepast Haags feestje

Zijn de gemeenteraadsverkiezingen er om een nieuwe gemeenteraad te kiezen of zijn ze er voor het evalueren van het kabinetsbeleid?

14 maart 2014

Nog een paar dagen en we kunnen gaan stemmen. Voor een nieuwe GEMEENTERAAD. 

Voor de richting die uw en mijn gemeente de komende vier jaar wil inslaan dus. Over de aanpak van winkelleegstand, de inrichting van het nieuwe beleid voor langdurige zorg, jeugdzorg en de begeleiding van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Over bezuinigingen (waarop en voor hoeveel) en lastenverhoging (hoeveel), over samenwerking met buurgemeenten, of mogelijk herindeling. Wordt er nu eindelijk een knoop doorgehakt over de aanleg van die rondweg, of nog maar even niet. Over veiligheid, burgerparticipatie en over koopzondagen.

Over zaken als deze moet het gaan. Of beter gezegd: zou het moeten gaan. Maar nee, de Kamerleden maken er weer een Haags feestje van. Van rechts tot links en terug via het midden: iedereen zegt dat om een evaluatie, om een referendum van het regeringsbeleid gaat. SP-voorman Roemer begon er als eerste mee: die riep kiezers op om op 19 maart tegen het huidige kabinetsbeleid te stemmen. Inmiddels roeren zo’n beetje partijleiders van alle kleuren en gezindten zich op radio en tv.

Tenenkrommend en ongepast. De gemeente is de eerste overheid en staat het dichtst bij de burger, wordt in niet-verkiezingstijd geroepen. Daarom krijgen gemeenten er vanaf januari 2015 al die nieuwe taken bij op het gebied van zorg, jeugd en werk. Met pak ’m beet zo’n 16 miljard euro om de klus (beter) te klaren dan nu gebeurt. Maar, zo blijkt nu maar weer, als puntje bij paaltje komt, wordt de lokale overheid in een hoekje weggezet.

Want in Den Haag, ja, daar zijn we pas belangrijk. Alles draait om en speelt zich af in de Haagse kaasstolp. Door deze Haagse arrogantie kan ik me voorstellen dat veel kiezers – zonder ook maar een blik te werpen op de verkiezingsprogramma’s − op een lokale partij gaan stemmen. En nee, niet uit onvrede met het regeringsbeleid, maar uit onvrede met de misplaatste Haagse bemoeienis.

Het worden heel spannende verkiezingen. Niet voor de Haagse politici, maar voor u en voor mij, als inwoner van een gemeente. Niet alleen door de verschuiving van importantie van portefeuilles − van het fysieke naar het sociale domein −, maar vooral ook omdat nog ongewis is hoe al die nieuwe colleges invulling aan die nieuwe taken gaan geven. In menig verkiezingsprogramma is daarover niets tot nauwelijks iets terug te vinden.

Of in hele algemene termen waar je alle kanten mee op kunt. Daarnaast moet er flink worden bezuinigd. Er gaat dus heel veel veranderen, maar wat is nog ongewis. Dat zal voor een belangrijk deel afhangen van de verkiezingsuitslag. Van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Heel juist. Ik erger me mateloos aan al die Haagse politici die ineens lokaal komen opdraven voor verkiezingen waarbij ze niets te zoeken hebben. En het hoogtepunt vind ik nog wel figuren zoals een Emiel Roemer die zichzelf op de kieslijst in Boxmeer laat zetten, terwijl hij een eventuele zetel, desnoods verworven met voorkeurstemmen, nooit zal innemen. Wie denk je eigenlijk voor de gek te houden, Roemer?
Ellen
Inderdaad, ook mijn stem gaat naar een lokale partij. De landelijke partijen staan altijd in de gemeentepolitiek te roeren, en dat is zeer ergerlijk. Enerzijds de gemeentes alle ellende in de maag splitsen en anderzijds de eer op gaan strijken wanneer een bepaalde partij het in een gemeente goed gedaan heeft en daarom stemmen krijgt. Dat is ook iets waar je van zou kunnen braken.
Advertentie