of 64120 LinkedIn

Rutte's wil is wet

Henk Bouwmans/Hans Bekkers 1 reactie

De openhartigheid van premier Mark Rutte verdoezelt de onaangename kanten van de bestuursstijl van zijn kabinet.

Rutte zegt voortdurend dat hij transparant wil zijn. Deze premier sluit een bestuursakkoord met provincies, gemeenten en waterschappen. En als er dan verzet komt van gemeenten en provincies die meer geld van het Rijk eisen, zegt Rutte heel ontwapenend dat hij ‘transparant onderhandelt’ en niet met kaarten in de achterzak aan de onderhandelingstafel zit. Zo probeert de premier het beeld neer te zetten dat hij er niet op uit is onderhandelingspartners het vel over de oren te halen. Maar feitelijk is dat toch wat dit kabinet doet.

Feitelijk zegt Rutte: dit is het akkoord, er komt niets meer bij. En als u niet snel instemt, regelen we het zelf wel - zonder uw medewerking - bij wet. Dat dreigement scheerde steeds over de onderhandelingstafel. Het is de regenteske bestuursstijl van Rutte’s minderheidskabinet waarin de stijl van gedoogpartner PVV voortdurend doorklinkt. Iedereen die het niet eens is met dit kabinet, wordt een gebrek aan daadkracht verweten of als ouderwetse (linkse) politiek weggezet. Tegenspraak als kracht van democratisch debat wordt zo weggezet als tegenstand.

Deze aanpak is een verademing. Het kabinet raakt, in tegenstelling tot de vorige regering, niet verstrikt in gepalaver en besluiteloosheid. Maar de kans op succes wordt niet alleen bepaald door snelle, ogenschijnlijk daadkrachtige besluiten of door voor te schrijven hoe iedereen de besluiten van het kabinet moet uitvoeren. Bezuinigen zonder inbreng van provincies en gemeenten - de werkvloer van de overheid - serieus te nemen, roept op den duur averechtse effecten op. Als het kabinet de kritiek van provincies en gemeenten blijft wegwuiven, mogen ze niet verwachten dat de uitvoering - zeker bij gebrek aan geld - vlotjes gaat verlopen.

Een dergelijke houding miskent ook de uitgangspunten van onze gedecentraliseerde eenheidsstaat. Rutte wekt met deze aanpak de indruk dat de rijksoverheid van een hogere orde is. In de Nederlandse staatsrechtelijke verhoudingen zijn provincies en gemeenten nog altijd mede-overheden, ook al worden zij vaak ten onrechte weggezet als lagere overheden. Wanneer Rutte dit niet wil begrijpen, zal zijn getamboereer op transparantie wel eens snel dof kunnen gaan klinken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door pietbrontsema (org. adv) op
dit mag geen verrassing zijn , zo ging de kabinetsformatie zo was rutte altijd al, alleen de buitenkant telt, slechte populisme is dat.