of 59229 LinkedIn

Het Haagse Grondwetpad

Als voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had ik vorige week samen met demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de eer om het Haagse Grondwetpad te mogen openen, een mooi initiatief van zijn ministerie.
Vanwege de aanwezigheid van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de verschillende ministeries is Den Haag het kloppende hart van onze democratische rechtstaat. De relatie van Den Haag met de Grondwet is in vergelijking wellicht minder bekend, maar daarmee niet minder belangrijk.

Daarom is het goed dat het ministerie BZK het Haagse Grondwetpad heeft ontwikkeld. Het is een tentoonstelling, maar niet in de normale zin van het woord. In feite is het een rondleiding door de Haagse binnenstad waarbij de sporen van de Grondwet in de geschiedenis van de stad geleidelijk worden blootgelegd.

Bezoekers doen bekende en onbekende plaatsen aan die op een bepaalde manier te maken hebben met de Grondwet. Zeker daar waar de relatie op het eerste gezicht misschien minder voor de hand ligt valt er bijzonder veel te leren. Wat ik er bijzonder aan vond was dat de kracht en kwetsbaarheden van onze rechtstaat beiden duidelijk naar voren komen.

Op de Grondwetbank op de Hofplaats staat bijvoorbeeld artikel 1 van de Grondwet waarin het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zijn opgenomen. Het Oud Raadhuis herinnert aan artikel 4 waarin is vastgelegd dat iedere Nederland mag stemmen en gekozen worden. De plaquette aan de Heulstraat heeft verder betrekking op de herziening van artikel 44 waarmee de macht van de koning werd ingeperkt en de ministers verantwoordelijk werden gemaakt.

Uit de rondleiding blijkt dat deze uitgangspunten dag in dag uit opnieuw verdedigd moeten worden. Zo doen bezoekers het Eremoment voor de Gevallenen op het Binnenhof aan wat eraan herinnert dat de Grondwet tijdens de Tweede Wereldoorlog buiten werking is gesteld. Het is een ode aan diegenen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Verder stamt de Gevangenispoort uit een tijd waarin er nog geen sprake was van scheiding van machten.

Tot slot maakt ook de Kloosterkerk deel uit van het Grondwetpad. Dat ligt misschien niet direct voor de hand, maar de redenen ervoor zijn goed. De Kloosterkerk herinnert ons eraan dat de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging is vastgelegd in artikel 6 van de grondwet, een artikel waarvan de relevantie in de huidige tijd voor iedereen duidelijk is.

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal.
Kijk nu op www.tweedekamer.nl
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.