of 59244 LinkedIn

Winst lokale partijen is wake-upcall

Reageer

In Binnenlands Bestuur nr. 6 van dit jaar staat de column ‘Versplintering is wel een probleem’ van de heer Elzinga. Ik betreur het een beetje dat een dergelijke ‘behoudende’ column geplaatst is. 

Wat mij stoort in de berichtgeving de laatste dagen inclusief de column van de heer Elzinga is de overwegend kritische houding ten aanzien van de uitkomst van de verkiezingen: de enorme winst van lokale partijen en de versplintering die hier uit volgt. Allerlei doemscenario’s, problemen en nadelen worden opgevoerd. Ik vind de (aanhoudende) winst van lokale partijen een wake-upcall voor Den Haag. Het verschil tussen stad-platteland, rijk-arm, hoog- en laagopgeleid is te groot geworden. Mensen voelen zich door de gevestigde partijen in Den Haag niet meer gehoord. Is dat ook geen teken van slecht bestuur en zorgelijk? Exact dat waar de heer Elzinga bang voor is?

Meneer Elzinga, laten we eens kijken hoe het de volgende vier jaar gaat en dan pas een oordeel vellen of handelen. Het is vooral de Randstedelijke elite - waar ik volgens mij zelf ook toe behoor - die de lokale partijen besmuikt wegzetten als niet serieus, weinig professioneel, onervaren en incapabel. Er is in ieder geval één ding dat deze partijen heel goed kunnen en dat is luisteren naar de inwoners. En draait het bij democratie niet bij uitstek hierom?! Dus laat alstublieft het verhogen van de kiesdrempel nog even achterwege.

Roosmarijn Peet 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.