of 64621 LinkedIn

Waar blijven de vrouwen?

Ank Bijleveld en Annemarie Jorritsma 3 reacties

Begin september is Marja van Bijsterveldt geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Delft. Daarmee heeft Delft met haar honderdduizend inwoners een primeur: voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. De vlag kan uit en felicitaties zijn op hun plaats. Tegelijkertijd is het schokkend dat we dit zo bijzonder vinden. De samenleving bestaat uit mannen en vrouwen, maar in het openbaar bestuur zie je dat niet terug. Nog niet één op de vier burgemeesters in Nederland is vrouw. Hoe groter de stad, hoe groter de kans dat de burgemeester een man is. Wij willen dit veranderen.

Nederland telt 31 steden met meer dan 100.000 inwoners. Daarvan hebben er vier (!) een vrouwelijke burgemeester. We hebben 76 steden met meer dan 50.000 inwoners. Daarvan hebben negen een vrouw als burgemeester. De G4 worden bestuurd door vier mannen. Amsterdam en Rotterdam hebben zelfs nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad. Den Haag heeft met Jetta Klijnsma in 2008 slechts vijf maanden een waarnemend vrouwelijke burgemeester gehad. Wat is er toch aan de hand in Nederland, waar zijn onze vrouwelijke burgemeesters verstopt? Waarom lukt het andere grote Europese steden wél om vrouwen te benoemen? Parijs, Madrid, Barcelona, Keulen, Boekarest, Praag en Stockholm zijn er glansrijk in geslaagd.

 

De benoeming van Marja van Bijsterveldt zette ons opnieuw aan het denken. Er is echt actie nodig om ervoor te zorgen dat onze gemeenten door een gelijkwaardig aandeel vrouwen worden bestuurd. Ook de grote steden. Hoe gaan we daarvoor zorgen? We doen hierbij een oproep aan gemeenteraadsleden, Commissarissen van de Koning, vrouwen en aan onszelf. We willen geen primeurs meer, maar dat het de gewoonste zaak van de wereld wordt dat vrouwen burgemeester zijn.  

 

Gemeenteraadsleden moeten in beweging komen. Door om te beginnen in overleg met de Commissaris van de Koning te pleiten voor een longlist en een shortlist van kandidaten met mannelijke en vrouwelijke kandidaten. Bij het opstellen van een nieuw profiel van een burgemeester wordt nu vaak het vorige profiel overgenomen; een herhaling van zetten. Zo verandert er niets. Kijk eens kritisch naar dat profiel, of het voor vrouwen wel uitnodigend is. Zorg ervoor dat er in de vertrouwenscommissie minstens evenveel vrouwen als mannen zitten.

 

Dan ben je er nog niet. Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen tijdens een sollicitatiegesprek eerder een man dan een vrouw kiezen ook al zijn beiden even competent. Het is van belang dat de vertrouwenscommissie geschoold wordt in het herkennen van deze verstoring. Verder is diversiteit niet alleen belangrijk in de top van de gemeentepolitiek, maar in de hele gemeentepolitiek. De fractie kan dienen als de kweekvijver voor toekomstige burgemeesters. Zorg dat je evenveel vrouwen als mannen in je fractie hebt. We weten allemaal dat die vrouwen niet zomaar aan komen lopen. Doe daar wat aan en ga op zoek naar het talent dat je nu misloopt.


Collega Commissarissen van de Koning moeten het onderwerp vrouwelijke burgemeester op tafel leggen. Kijk welke benoemingen aanstaande zijn, maak bespreekbaar dat het gewenst is dat er naar vrouwelijke kandidaten gekeken wordt. Bespreek verder met de vertrouwenscommissie hoe effectief bereikt kan worden dat geschikte vrouwen in beeld komen voor de functie. En dan: selecteer vrouwen als kandidaat.

Vrouwen hebben vaak precies de goeie competenties voor het burgemeestersvak. Verbinden, dat is wat we bij uitstek kunnen. Dus kom zelf ook in actie, steek je hand op en laat zien wat je kunt en dat je er klaar voor bent. Vrouwen zijn vaak ten onrechte bescheiden. Wordt je niet gevraagd? Ga niet zitten wachten, zorg ervoor dat je gevraagd wordt of dien je gewoon aan. Bereid je goed voor op de volle breedte van je verantwoordelijkheid, zorg dat je de stad kent en weet wat er speelt. Zet je netwerk in om in contact te komen met andere burgemeesters en vraag hen je te helpen bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Hou er  rekening mee dat een burgemeesterspost van je zal vragen te verhuizen. Tenslotte: laten we ons met z’n allen inzetten. Zodat het over een poosje geen nieuws meer is wanneer  een vrouw wordt benoemd als burgemeester van een grote stad.

 

Ank Bijleveld – Schouten, Commissaris van de Koning Overijssel

Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter VVD-fractie Eerste Kamer en voormalig burgemeester van Almere

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door dorus ( wia ,arbeids ongeschikte ) op
tja en men wil ook geen gehandicapte persoon met een beperking als burgemeester men wil een gezonde wijze burgemeester juist ja
Door Ir. B. L. Jonker (Oud-CDA fractievoorzitter Amstelveen) op
Laten de partijen zelf maar genoeg vrouwelijke kandidaten voordragen. CDA stijgt van 9% in 1998 naar 19% in 2014 aandeel vrouwelijke burgemeesters. Amstelveen heeft vrouwelijke CDA burgemeester, evenals Ouderkerk a/d Amstel. Aalsmeer had vrouwelijke burgemeester, maar die is vertrokken en nu voorgedragen als burgemeester in Noord-Brabant. Er zijn nog 2.vrouwelijke CDA burgemeesters in NH. In 2005 was ik lid van de vertrouwenscommissie die uiteindelijk Jan van Zanen heeft voorgedragen als burgemeester van Amstelveen. Zeer weinig sollicitaties van vrouwen.
Door P.J. Westerhof op
We wíllen helemaal geen vrouw als burgemeester.
We wíllen ook geen man als burgemeester.
We wíllen ook geen homo als burgemeester.
We wíllen ook geen hetero als burgemeester.

We willen gewoon een goede burgemeester!
Capabel, integer en betrokken.
Dat blijkt al moeilijk genoeg.