of 59199 LinkedIn

Vrouwen zijn betere bestuurders dan mannen…

Roel Freeke, 3 reacties

…en toch staan er in de top 10 van de verkiezing van De Beste Bestuurder alleen maar mannen. Dat roept reacties op, en die hebben we dan ook in veelheid gezien. #uitdetijd, #kunjenietmaken, #2018 etc. Deze reacties vragen om verantwoording en uitleg.

Methode

Binnenlands Bestuur organiseert in samenwerking met Necker van Naem sinds negen jaar de verkiezing van Beste Bestuurder. De kern van de methode is dat het ‘t veld zelf is dat tot de verkiezing overgaat. We hebben daarvoor een methode ontwikkeld waarbij we alle decentrale politici en bestuurders en hun hoogste ambtenaren benaderen. Zij worden uitgenodigd om bestuurders in hun eigen organisatie te scoren op competenties die zij belangrijk vinden. Uit voorgaande onderzoeksronde volgt een top 10 van genomineerden. Wij publiceren vooraf de onderzoeksmethodiek, zodat helder is het niet ónze verkiezing is, maar een verkiezing ván decentrale bestuurders dóór decentrale bestuurders en politici.

 

Het stemmen van en op M/V

In de afgelopen jaren heeft dit een mooie opbrengst gegeven met positieve aandacht en publiciteit voor lokale bestuurders. Allemaal prachtig… maar waarom geen vrouw in de top 10 van de lijst?

 

Laten we dit om te beginnen  eens statistisch benaderen. Het aantal vrouwelijke bestuurders was in 2017 22% van het totaal. Stel dat de selectie van de top 10 random zou zijn, geselecteerd uit een doos knikkers waarin 1560 rode knikkers zitten (78%) en 440 groene (22%). Hoe groot is dan de kans dat je 10 keer een rode knikker pakt, en dus geen enkele keer een groene?

 

Mannen

Vrouwen

Kans

10

0

8%

9

1

23%

8

2

30%

7

3

22%

6

4

11%

5

5

4%

4

6

1%

3

7

0%

2

8

0%

1

9

0%

0

10

0%

   

100%

 

Zoals bovenstaande tabel laat zien is de kans dat er vier vrouwen in de Top 10 zitten,  statistisch gezien groter (namelijk 11%) dan dat er géén vrouwen in de Top 10 zitten (namelijk 8%). Maar ook scenario’s met een kleine kans dat ze zich voordoen, doen zich voor. Zou het dan zo zijn dat mannen vaker op mannen stemmen, en dat mannen juist daarom vaker in de top 10 zijn geëindigd? 

 

In de afgelopen jaren deden tussen de 1250 en 1500 bestuurders, politici en ambtenaren mee aan de onderzoeksronde die tot de Top 10 genomineerden leidt. Van alle mensen die daaraan meedoen is 71% man en 29% vrouw. Er zijn daarmee – verhoudingsgewijs – iets meer vrouwen die gehoor geven aan de oproep om te nomineren dan mannen.

 

De cijfers tonen niet aan dat mannen vaker of minder vaak op vrouwen stemmen dan je, op basis van de totale verhoudingen, mag verwachten. Vrouwen stemmen wel iets vaker op andere vrouwen, namelijk in 33% van de gevallen  (waar je op grond van de verhoudingen 27% zou verwachten). Vandaar mijn kop boven deze blog: vrouwen zijn betere bestuurders dan mannen.

 

Dillemma

De Beste Bestuurder is een verkiezing uit het veld zelf, waarbij vooraf is aangegeven hoe we tot de genomineerden komen. Die methodiek kunnen we in dit stadium niet meer aanpassen omdat de uitkomst ons - om welke reden dan ook -  niet bevalt. Natuurlijk kunnen we een wegingsfactor creëren waardoor een stem op een vrouw zwaarder weegt dan een stem op een man. Maar zijn we daarmee niet te veel aan het sleutelen aan een verkiezing die vooral uit het veld zelf komt?

 

Vooralsnog nemen wij ons voor om volgend jaar het dilemma voor te leggen aan het veld zelf. “Zegt u het maar!” Zo blijft de verkiezing per slot van rekening zoals hij bedoeld is:  van decentrale bestuurders door decentrale bestuurders.

Roel Freeke, directeur/eigenaar Necker van Naem

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Norman Waalre op
Welke onderzoeken tonen aan, dat vrouwen betere bestuurders zijn dan mannen? Welke criteria worden daarbij gehanteerd? En welke onderzoeken komen tot andere resultaten?
Door Haseena Bakhtali (politiek leider stadspartij Núwegein) op
Go Ariane!
I rest my case ....
Door Ariane op
Vrouwen zijn betere schrijvers dan mannen...
en toch is het artikel geschreven door een man.