of 61819 LinkedIn

Van Vollenhoven in zaak-Spijkers (2)

Reageer
Reactie op het artikel 'Van Vollenhoven mag Spijkers niet bijstaan', Binnenlands Bestuur 28/29.

Veel aandacht in Binnenlands Bestuur voor de kwestie dat Pieter van Vollenhoven door het kabinet niet geschikt werd bevonden om als vertrouwenspersoon op te treden in de zaak-Spijkers. Wat ik miste was ook maar één verwijzing naar de staatsrechtelijke kant van de zaak. Ik heb veel waardering voor Van Vollenhoven en ben blij dat hij eindelijk wat meer erkenning krijgt. Maar: hij is nu eenmaal wél lid van het Koninklijk Huis en dat brengt naast voordelen ook beperkingen met zich.

 

Je kunt er uiteraard over discussiëren of de verantwoordelijkheid van het kabinet voor de leden van het Koninklijk Huis zich ook zou moeten uitstrekken tot de inhoud van hun handelingen, dan wel zich niet verder uitstrekt dan tot procedurele aspecten. Maar uw bijdragen waren niet gericht op een discussie daarover. Ik had zelf bij de zaak over de Schipholbrand al de vraag of het niet op de rand van het wenselijke was dat een lid van het Koninklijk Huis het vertrek van twee ministers bewerkstelligde, maar dat ging dan nog over veiligheid waar Pieter van Vollenhoven zich al sinds lang mee bezig hield. Dat is hier niet het geval.

 

Om nu een lid van het Koninklijk Huis tot een soort Nationale Ombudsman te bombarderen lijkt mij niet erg gelukkig. Ik vind het daarom niet zo gek dat men nu in deze zaak Agnes Jongerius inschakelt; toch ook geen verlengstuk van het kabinet. Ik lees Binnenlands Bestuur altijd met veel plezier, maar vind het jammer dat u aan dergelijke aspecten voorbij bent gegaan.

 

Albert Snethlage

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.