of 59179 LinkedIn

Solidariteit kun je niet bestrijden met een anti-SP-wet

Reageer

‘SP rommelt ook met wachtgeld’ was de kop van de column van Douwe Jan Elzinga. Hij geeft aan dat hij ‘niet precies weet hoe het zit’ en omdat Elzinga niet eens de moeite neemt om navraag te doen, leg ik hem hierbij graag uit hoe het zit. 

Als Tweede Kamerleden, Gedeputeerden of wethouders afzwaaien, hebben ze recht op wachtgeld. Dit geld schenken zij aan de partij en hiervan krijgen zij zo’n 2.750 euro terug. De rest gaat weer terug naar de overheid en die teller staat inmiddels op iets meer dan 450.000 euro. De SP vindt de wachtgelduitkering veel te riant, maar Elzinga had blijkbaar liever gezien dat dit in de zakken van voormalig politici was verdwenen.

Net zoals iedere belastingplichtige kunnen SP’ers giften die zij doen van de belasting aftrekken, dat is volstrekt legitiem. Net als andere politieke partijen heeft de SP van de belastingdienst het keurmerk ANBI-instelling gekregen. De wet geldt voor iedereen, ook voor SP’ers. Het is aan ieder lid of en wat hij aftrekt voor de belasting. Voor de inkomsten van onze partij maakt het echter geen enkel verschil, SP’ers hoeven hun belastingvoordeel niet meer te schenken aan de partij.

Elzinga stelt dat de solidariteitsregeling van de SP leidt tot grote financiële verschillen tussen partijen. Dit is een keuze. De SP vindt het van groot belang om onafhankelijk te zijn van grote geldschieters en stichtingen die donoren de kans geven om anoniem bedragen over te maken aan partijen. Een SP’er is niet volksvertegenwoordiger of bestuurder voor het geld. Zij zijn graag bereid om een deel van hun vergoeding te gebruiken om te investeren in onze gezamenlijke idealen. Hiermee kunnen we onderzoek doen, mensen organiseren en onze activisten, bestuurders en volksvertegenwoordigers opleiden; als partij zijn we daar trots op. Zij doen dit vrijwillig. Sterker nog, er staat een vette bonus op de regeling stopzetten en het lidmaatschap opzeggen, ze zouden er dik op vooruit gaan.

Elzinga roept op tot een wettelijke regeling om overheden te verbieden de politieke vergoeding rechtstreeks aan een partij over te maken. Het is niet voor niets dat eerdere pogingen om onze solidariteitsregeling met wetten te bestrijden zijn gestrand. Dat is omdat de Raad van State concludeerde dat er een grondwetswijziging voor nodig is. En al zou die wijziging er komen, solidariteit kun je niet bestrijden met een wet.

Thijs Coppus, penningmeester SP

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.