of 60249 LinkedIn

Show-huwelijk moet in de ban

Sophie van Bijsterveld 1 reactie

Huwelijkssluiting mag geen commercieel verdienmodel voor Bekende Nederlanders (BN’ers) worden. Oud-senator Sophie van Bijsterveld wil dat gemeenten het bijzondere karakter van de formele huwelijkssluiting bewaken.

BN-ers hebben een nieuwe niche gevonden om zich te manifesteren. Sinds kort werpen sommigen zich op de markt voor huwelijkssluitingen. De Telegraaf maakte er uitgebreid melding van en RTL Boulevard wijdde er een item aan. Compleet met enkele interviews met ‘trouwlustige’ BN-ers en een studiopanel dat vooral mee grapte. Er is een heus ‘uitzendbureau’ opgericht waar aangesloten BN-ers ‘geboekt’ kunnen worden. De aanstaande echtelieden kunnen zich zo op de spreekwoordelijk mooiste dag van hun leven korte tijd verheugen in de persoonlijke aandacht van een Bekende Nederlander.

‘Nee, nee, vrijwilligerswerk is het natuurlijk niet,’ wist een BN-er te vertellen in het item van RTL-Boulevard: ‘Ook bij ons moet de schoorsteen roken’. En de voorbereiding van het optreden kost natuurlijk ook tijd. Dat leidt dan tot prijzen vanaf ‘slechts’ 2.500 euro bij minder Bekende Nederlanders en dat bedrag loopt al snel op bij Bekendere Nederlanders. Maar dan héb je ook wat, zo heet het.

Moeten wij dit nu willen? De eenvoudige reactie luidt waarschijnlijk dat elk bruidspaar het vooral zelf moet weten. Wanneer het ervoor over heeft om diep in de buidel te tasten voor het ‘sfeertje’ dat de BN-er weet te scheppen op de trouwplechtigheid, dan is daar toch niets mis mee. Dus wat let de BN-er en het bruidspaar om elkaar via het uitzendbureau te vinden?

Toch ligt dat anders. Een huwelijksvoltrekking door een (Buitengewoon) Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is een officieel moment. Het is een formele handeling met aanzienlijke gevolgen, ook in de sfeer van het recht. Dat wordt gemarkeerd door de voltrekking door een vertegenwoordiger van het publiek gezag. Het is niet voor niets dat het huwelijk geregeld is in het Burgerlijk Wetboek en dat de hoofdregel is dat het op het gemeentehuis wordt voltrokken. Al hebben vele gemeenten op dit laatste punt al water bij de wijn gedaan.

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand worden goed voorbereid op hun taak. Zij ontvangen er slechts een bescheiden tegemoetkoming voor. Verder bestaat de mogelijkheid dat een dierbare of bijzondere persoon voor het bruidspaar eenmalig de bevoegdheid krijgt om hun huwelijk te voltrekken. Het idee daar achter is niet om er een commerciële vertoning van te maken. Bij de huwelijkssluiting moet dan ook niet de voltrekker ervan centraal staan, maar het bruidspaar.

En voor degenen die op een huwelijksdag de belevenis van de aanwezigheid van een BN-er willen? De formele huwelijkssluiting is slechts een onderdeel van een bruiloftsdag. Er is daarnaast ruimschoots tijd voor alle feestelijkheden. Dus ook om BN-ers in te huren voor welk bedrag zij daar ook maar voor vragen.

Het zou gemeenten sieren wanneer zij het bijzondere karakter van de formele huwelijkssluiting zouden bewaken. Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke stand die zich commercieel daarvoor laten betalen, zouden zij niet moeten willen benoemen. De huwelijkssluiting moet niet verworden tot een verdienmodel voor BN-ers.

Sophie van Bijsterveld, hoogleraar religie, recht en samenleving aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door D.Burger (financieel adviseur) op
Gemeenten zijn de afgelopen 15 jaar erg opgeschoven van overheid naar een de burger pleasende organisatie. Wethouders buigen als knipmessen voor "de vraag uit de samenleving" onder motto : moet kunnen. Dit holt echter de overheid uit al zie je dat niet direct maar pas over een jaar of 20. Het wordt tijd dat de overheid zich weer gaat richten op echt belangrijke zaken: snel bouw van kleine en betaalbare woningen, een schone en veilige woonomgeving, goed OV en betere verkeersafwikkeling op de weg,