of 62812 LinkedIn

Raadslid beter in positie

Sonja Wagemans Reageer

De raad is de baas. Toch valt het niet mee om als raadslid deze rol goed te vervullen. Taken als kaderstellen en controleren kan alleen op basis van de juiste en volledige informatie. Zelf hou ik altijd vast aan het BOB-principe in het besluitvormingsproces als raadslid: beeldvorming-oordeelsvorming- besluitvorming. 

Ingezonden brief, gepubliceerd in BB 12-2020

Ik merk nu na 2 jaar ervaring als raadslid dat ik in die eerste belangrijke stap vaak tegen problemen aanloop. Krijg ik de juiste en volledige informatie? Ik merk dat in de raadvoorstellen, heel logisch bezien vanuit het college, de nadruk ligt op de voordelen van een besluit. Maar wat zijn de nadelen? Zijn er alternatieven? Wat zijn gevolgen van dingen wel of niet doen? Een raadsvoorstel is vaak niet het objectieve advies op basis waarvan je een besluit moet nemen maar een gekleurd advies van het college om een besluit te verkopen.

Grote vraag is: hoe kunnen we als raadsleden zo in positie worden gebracht dat we ons oordeel, en dus ook ons besluit, baseren op alle aanwezige informatie? Het voelt voor mij als ‘nieuw’ raadslid niet comfortabel om een besluit te moeten nemen in de wetenschap dat ik dat wellicht niet doe op basis van alle aanwezige informatie. Het probleem is ook breder. Ook niet alleen lokaal. We zien dat onderzoeken tegenwoordig ook gekleurd kunnen zijn. Ingegeven door de input van de opdrachtgever of ingegeven door een reeds bestaand oordeel van de onderzoeker. Kunnen we onderzoeken nog wel serieus als objectieve input gebruiken om tot een oordeel te komen?

Kijk naar de tegenstrijdige onderzoeken op het gebied van klimaat, Covid-19 en 5G. Hoe toetsen we de betrouwbaarheid van onderzoeken, uitgevoerd in opdracht van bijvoorbeeld een college. U kunt zeggen dat er vertrouwen moet zijn in het college, en dat klopt. Maar dat het er moet zijn, betekent niet dat het er ook altijd is. Bovendien stel ik ook niet dat het onjuist of onvolledig informeren bewust zou gebeuren door colleges.

Soms voel ik me als raadslid ook journalist, Sherlock Holmes en rechercheur en dat kan nooit de bedoeling zijn ….Ik vraag me af hoe andere raadsleden dit ervaren en of er oplossingen zijn dat we als raadsleden toch de juiste en volledige informatie krijgen om ons oordeel te vormen en vervolgens het (juiste) besluit te nemen! In het belang van onze gemeenten en inwoners.

Songa Wagemans, raadslid gemeente Bergeijk

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.