of 59179 LinkedIn

Opschaling: telt de mening van inwoners mee?

Peter van Loo, Pieter van der Meer en Karoline Vorthoren Reageer

Inwoners van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard kijken met een mengeling van gelatenheid en wantrouwen naar de komende besluitvorming in de Tweede en Eerste Kamer over de toekomst van ‘hun eiland’. Naar het zich nu laat aanzien zal demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in oktober een omstreden wetsvoorstel tot herindeling aanbieden aan de Tweede Kamer.

Omstreden, omdat de op 15 maart van dit jaar gehouden officiële burgerpeiling overduidelijk laat zien dat de inwoners helemaal geen herindeling willen. Maar liefst 80 procent van de stemgerechtigden gaf gehoor aan de oproep om hun mening te laten horen. Zeven van tien inwoners sprak zich daarbij uit tégen herindeling. En deze keuze is ook met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk te noemen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat herindelingen nauwelijks voordelen opleveren. De betrokkenheid van de burgers bij het gemeentebestuur neemt af, het wordt voor de inwoners niet goedkoper, de efficiëntie neemt niet toe en de nieuwe gemeente is niet bestuurskrachtiger.

 

Al een aantal jaren heeft het provinciebestuur van Zuid-Holland, zonder dat er een duidelijke noodzaak is aangegeven, een sterke voorkeur voor één gemeente Hoeksche Waard. De werkelijke redenen en argumenten zijn voor niemand duidelijk. Op de vraag wat de gemeenten moeten doen om zelfstandig te kunnen blijven is nooit een antwoord gekomen. De huidige vijf gemeenten moeten als het aan Gedeputeerde en Provinciale Staten ligt snel worden samengesmolten tot één bestuurlijke entiteit. Daarbij houdt men nauwelijks rekening met de wil en mening van burgers.

 

De leden van de Tweede Kamer krijgen straks een uitgelezen kans om hun rol als volksvertegenwoordiger te pakken. Iets wat de overgrote meerderheid van de leden van Provinciale Staten helaas heeft nagelaten. Sommige politieke partijen zijn duidelijk waar het de bestuurlijke toekomst van gemeenten betreft. Zo staat in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie (CU): ‘Herindeling van gemeenten alleen wanneer dit een wens van gemeenten zelf is.’ Duidelijker kan een voornemen niet zijn. Hierin is geen compromis denkbaar. Voor het CDA geldt al jarenlang het credo ‘gemeentelijke herindeling moeten van onderop komen’. En welke politieke partij vindt nu niet dat een herindeling van onderop moet komen, dus met instemming van de inwoners? Maar uit die mening zich ook in het stemgedrag als het wetsvoorstel in het parlement is behandeld? Of wordt de discrepantie tussen de mening van onze volksvertegenwoordigers in Den Haag en die van onze eigen inwoners ook op dit onderwerp straks weer pijnlijk duidelijk?

 

Maar de vraag is ook: wat hebben de politieke partijen deze weken aan de onderhandelingstafel met elkaar afgesproken? Wordt de bestuurlijke toekomst van gemeenten hét compromis waarbij er tóch over de hoofden van de inwoners wordt beslist? Wat is straks de uiteindelijke waarde van uw stem op VVD, CU, D66 en CDA? Kortom: wordt aan de onderhandelingstafel de kloof tussen burger en politiek verkleind, of juist verder vergroot?

 

Peter van Loo, fractievoorzitter CDA Binnenmaas

Pieter van der Meer, fractievoorzitter CDA Cromstrijen

Karoline Vorthoren, fractievoorzitter CDA Korendijk

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.