of 64707 LinkedIn

Opmerkingen bij onderzoek ‘vrijwilligheid bij de brandweer in Nederland’

Henk Kompagne 4 reacties

In deze notitie concludeer ik dat de vrijwillige brandweer in Nederland een gepasseerd station is. Het onderzoek ‘Vrijwilligheid bij de brandweer in Nederland’ concludeert dit niet. 

Samenvatting
Door het begrip vrijwilligheid te definiëren is mijn conclusie dat vrijwilligheid bij de brandweer een trots gedragen vlag is die de lading niet meer dekt.  Het lijkt erop dat we onder de vlag van vrijwilligheid steeds maar weer onderzoeken hoe we de trekpaarden bij de brandweer beter kunnen verzorgen, terwijl de paardentractie al bijna honderd jaar niet meer wordt gebruikt.

Deze notitie heeft tot doel het net niet steeds uit dezelfde vijver op te halen. De problematiek dient vanuit een andere invalshoek te worden benaderd. Het is geen vrije keuze om het net vanuit een andere vijver op te halen. Of we het leuk vinden of niet, de huidige realiteit is bevestigd door rechtspraak. Ook zonder die rechtspraak is duidelijk dat het bedrijfsmodel vrijwillige brandweer op gespannen staat met bestaande wetgeving. Daar waar het onderzoek stopt met de constatering: De concrete uitwerking en dus de invloed van taakdifferentiatie als oplossing voor Europese regelgeving is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden, gaat deze notitie verder.

Taakdifferentiatie is noodzakelijk, maar geen schrikbeeld!

 

Wilt u de hele notitie lezen? Klik op deze link


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Vrijwiller, precies-de brandweervrijwilliger is doorgegroeid tot een volwaardige/ complete brandweerman/vrouw. Moet je ze ook hetzelfde behandelen.

En ja dat betekent misschien ook dat kleine gemeenten niet meer over de (financiering) van brandweerzorg zouden moeten gaan.

Door Vrijwilliger op
Als reactie op "p", brandweervrijwilligers zijn GEEN goedbedoelende amateurs. Elke brandweervrijwilliger heeft exact dezelfde opleiding als een beroepsbrandweer medewerker. Het enige verschil is het aantal inzetten dat een vrijwilliger kan hebben in een jaar. Een kleine gemeente met een inzet of 250 per jaar kan financieel geen beroepskorps dragen. Vrijwilligers betaal je een kleine vergoeding per jaar en enkel de gewerkte en geoefende uren.
Door p op
Ik vind bedrijfsmodel een ongelukkige term, het gaat om burgerparticipatie van 'goedbedoelende amateurs'
Natuurlijk als er sprake is van steeds verdere professionalisering is het logisch dat dit op een gegeven moment vast onderdeel wordt van de publiek taak en hiervoor op de juiste wijze worden gewaardeerd.
Geldt ook bij meer vrijwilligers...bij politie, gemeenteraad, ...



Door Vrijwilliger op
Als wu eens kijken wat het probleem is, dat zit niet in de werkvloer of bij de 19.000 vrijwilligers. Als er wetgeving gemaakt kan worden op alle mogelijke punten met uitzonderingen links en rechts kan dat hier ook. In plaats van meer geld bij gemeentes en dus burgers weg te halen voor een systeemaanpassing die alleen op papier nodig is. De branden worden geblust, de mensen worden gered en ondertussen groeit door dit soort regels alleen maar de kantoororganisatie