of 63966 LinkedIn

Lokale samenwerking gaat door, ondanks Brexit

Apostolos Tzitzikostas, Sadiq Khan 1 reactie

Lokale en regionale overheden in het Verenigd Koninkrijk en de EU bereiden zich voor op een kerst- en nieuwjaar als geen ander. In elke normale feestperiode worden de openbare diensten tot het uiterste uitgebreid, maar dit jaar zijn we in crisismodus om de pandemie aan te pakken. Toegevoegd aan deze krachtige mix is Brexit. Met slechts enkele weken tot het einde van de overgangsperiode vervaagt de hoop op een volledige handelsovereenkomst, menen Apostolos Tzitzikostas, president van het Europees Comité van de Regio´s en gouverneur van de regio Centraal Macedonie in Griekenland en Sadiq Khan, burgemeester van Londen.

AfbeeldingAfbeelding

 Apostolos Tzitzikostas                             Sadiq Khan 

 

Voor veel gemeenschappen zal er sprake zijn van ernstige gevolgen en verstoringen, maar de vraag is wie het meest zal verliezen, wat we wanneer kunnen doen om te helpen. De enige zekerheid is dat nu het Verenigd Koninkrijk dat de EU verlaat, het niet zal verhinderen dat steden en regio’s voortbouwen op vier decennia partnerschap om niet alleen het effect van de Brexit te verzachten, maar ook de samenwerking te versterken om gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.

 

We mogen nooit vergeten dat vorige Britse regeringen hebben bijgedragen aan de opbouw van de EU – met haar democratische besluitvorming, wetten, fondsen en programma’s – die we vandaag zien. Toch hebben de drieënhalf jaar van onderhandelingen een geest van vernietiging gevolgd in plaats van bouw, met zelfs dreigementen om het internationaal recht te schenden.

 

De onderhandelingen zijn traag en moeizaam geweest, met gebrek aan vertrouwen en meer gedreven door politieke ideologie dan economisch pragmatisme, waarbij regio’s en steden de gevolgen ervan moeten dragen. Toch kan niemand zich een verdere ineenstorting van de regionale economieën veroorloven, zeker niet tijdens een pandemie. Onderzoek gepubliceerd door de London School of Economics voorspelt dat een no-deal Brexit drie keer slechter zou kunnen zijn voor de Britse economie dan de pandemie.

 

Uit een studie van het Comité van de Regio’s van de EU is gebleken dat de gevolgen voor de EU-27-regio’s aanzienlijk zullen verschillen. Er zijn nog veel onbekende factoren op het gebied van handelsstromen, grenscontroles en over de vraag wie wel en niet kan werken en zich in onze gemeenschappen kan vestigen. In de EU zullen met name sectoren als de levensmiddelenindustrie, transport, machinebouw en elektronica zwaar worden getroffen. Regio’s die in het bijzonder blootstaan aan handelsverstoringen, omvatten het continent – van elke regio in Ierland tot delen van Polen, Slowakije, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. De meest kwetsbare regio’s bevinden zich natuurlijk in het Verenigd Koninkrijk zelf, met inbegrip van Londen. Het is absoluut noodzakelijk dat zowel de Britse als de EU-regeringen voortdurend de regionale impact beoordelen en de juiste financiële steun bieden om de bestaansmiddelen en het bedrijfsleven te beschermen.

 

Zelfs als er een overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt gesloten, zal alleen duidelijk zijn waarover beide partijen het op dit moment eens kunnen worden, onder druk van een economische ramp die groter is dan de pandemie – het zal ons relatief weinig vertellen over de middellange- en langetermijntoekomst. Wat kan er gedaan worden? Als politieke stads- en regioleiders is dit een vraag die we ons altijd moeten stellen. En wanneer – zoals nu – degenen aan de top van ons politieke systeem falen of twijfelen, wordt het nog belangrijker voor politici op regionaal en lokaal niveau om te proberen zaken van onderaf te verbeteren.

 

Van het ondersteunen van het toerisme tot het samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken en tot het vinden van oplossingen voor het handhaven van de grensoverschrijdende handel en migratie, moeten lokale en regionale overheden blijven samenwerken om duurzame, veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen. Brexit zal gevolgen hebben voor al onze regio’s en steden. We moeten blijven samenwerken, onze expertise bundelen en vooruitkijken, ook zonder de formele ondersteunende omgeving die de Europese Unie heeft geboden. Onlangs is door de regio’s een nieuwe groep opgericht, een platform waarmee wij van plan zijn nauwe samenwerking aan te gaan en vast te houden.

Als we kijken naar duurzame ontwikkeling en klimaatverandering, is de EU wereldwijd een voorvechter die dit stevig op de internationale agenda heeft gezet. Vorig jaar heeft de EU zich er wettelijk aan verbonden om tegen het jaar 2050 koolstofneutraal te zijn, iets waar Londen zich ook voor inzet. Als drijvende kracht achter verandering zal de overgang naar koolstofarm duurzaam leven altijd aan lokale en regionale overheden worden overgelaten.

 

Met de COP26 van de VN die volgend jaar in Glasgow zal worden gehouden, zullen we deze gelegenheid aangrijpen om onze relaties te consolideren, kennis te delen en samen te werken. Wij geloven dat het mogelijk is om vast te houden wat er meer dan 47 jaar is gecreëerd als leden van dezelfde gemeenschap, en om het om te zetten in een speciale relatie. Samenwerking bouwt veerkracht op – en in een tijd van pandemie en klimaatverandering is veerkracht hard nodig.

 

Brexit is altijd een proces geweest, geen verandering van dag op nacht. Zelfs nadat het huidige eindspel is uitgespeeld, zal het nog veel meer jaren duren om nieuwe grenzen te stellen en te begrijpen wat deze scheiding en de gevolgen ervan voor ons allemaal en onze gemeenschappen zullen betekenen. Steden en regio’s, in het Verenigd Koninkrijk en de EU, zullen schouder aan schouder moeten werken om manieren te vinden om de impact op onze respectieve gemeenschappen te verzachten en te verzachten.

 

Brexit mag onze inspanningen om te werken aan kwesties van wederzijds belang niet belemmeren. Wij dringen er bij andere delen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese samenleving op aan om te doen wat wij doen: Nadenken over de manier waarop ambitieuze relaties aan weerszijden van het Kanaal kunnen worden gesmeed, die tegemoetkomen aan de behoeften van onze burgers en onze tijd.

 

Het is door dialoog, compromissen en multilateralisme, en niet door naar binnen kijkend nationalisme, dat wij de belangen van onze burgers het best vertegenwoordigen. In deze geest als stad en regionale leiders, zijn we vastbesloten om samen te werken buiten – en ondanks – Brexit.

 

Apostolos Tzitzikostas, president van het Europees Comité van de Regio´s en gouverneur van de regio Centraal Macedonie in Griekenland

Sadiq Khan, burgemeester van Londen

 

Foto:'s: copyright EU Source EP 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Wat een losers en dagdromers.