of 64707 LinkedIn

Laat je niet platslaan als raadslid

René Verhulst 1 reactie

Al een paar jaar lees ik geen interviews of essays meer van griffiers en voorzitters van rekenkamers die na een lange staat van dienst afscheid nemen. En daarbij vertellen hoe slecht het gaat met onze democratie en dat de positie van raadsleden steeds verder uitgehold wordt. Had er zelf iets aan gedaan, denk ik dan. Jij was er toch voor aangesteld?

Acht jaar was ik raadslid, tot de dualisering in 2002, toen verloor ik als wethouder het raadslidmaatschap en daarmee het meest veelzijdige werk wat ik ooit had gedaan. Die dualisering hield trouwens in dat de secretarie inclusief medewerkers een deur verder in het Utrechtse stadhuis gevonden moest worden. En er kwam een griffier en later raadsadviseurs en een professionele Rekenkamer. De raadsleden die eerder de Rekenkamer vormden werden meteen door de voorzitter afgedankt. Zo’n voorzitter deed dat overal waar hij of zij voorzitter was van een Rekenkamer, want dat kun je van meerdere zijn.


Weg was deze belangrijke positie van raadsleden.

Je hebt als raadslid veel zelf in de hand zeg ik wel eens tegen ‘mijn’ raadsleden. Wat zijn je drijfveren en idealen, waarom ging je in de politiek.

Om zaken voor elkaar te krijgen, te veranderen of alleen te controleren en kaders te stellen. Voor die laatste twee belangrijke zaken kun je cursus op cursus volgen. Je weet dan net zoveel als de ambtenaren en de accountant. Maar dat ben je niet en moet je ook niet worden. Blijf jezelf, houd als politicus contact met de samenleving, laat je niet platslaan door technocraten.

Een ervaren rot zei ooit tegen mij. ‘Je vond zeker dat je het goed deed in de discussie net. Je gelijk gehaald op andere raadsleden, het college door de mangel gehaald, maar wat heb je nu bereikt? Je kunt beter met iets positiefs komen.’ Hij had gelijk.

Er zijn ook goede voorbeelden, raadsleden die met een initiatief voorstel komen of in de raadszaal wel de spiegel van de samenleving voorhouden aan het college. Met pensioen gaande griffiers fulmineren vaak (dan pas) tegen aangegane gemeenschappelijke regelingen. Had raadsleden eerder geholpen met alternatieven. Waarom ging je gemeente samenwerken met anderen. Had je de bedrijfsvoering niet net zo goed aan een ondernemer uit kunnen besteden met een privaatrechtelijk contract in plaats van een collegeregeling. Vorm een Regiocommissie met de raden. Te weinig woningaanbod in je gemeente. Help je college met planvorming, lever vroegtijdig input, stel proefprojecten voor. Griffie help, want een lange adem is nodig. Rekenkamer kijk ook naar wat wel goed gaat en versterkt kan worden in plaats van te concluderen dat ‘achteraf niet goed vast te stellen is of de beleidsdoelen gehaald zijn.’

Nederland is al plat genoeg geslagen.

René Verhulst, burgemeester van Ede.
Hij was eerder burgemeester van Goes (2010-2017) en raadslid en wethouder in Utrecht (1994-2005).

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Els Dohmen op
Een aantal jaren ben ik voorzitter geweest van 50 PLUS Limburg. Ik heb de verkiezingen van gemeentes, waterschappen en provincie meegemaakt. Er waren genoeg kandidaten. Een evaluatie hoe Staten, waterschaps- en gemeenteraadsleden gefunctioneerd hadden was er niet. Niet integere mensen werden gewoon met hulp van het HB op verkiesbare plaatsen gezet, omdat ze genoeg stemmen opleverde. Ondanks een negatief advies van mijn kant. Het ging deze mensen welke op een lijst geplaatst werden alleen maar om geld, een aanvulling op hun inkomen (sommige waren hier erg gedreven in om jaren op een lijst geplaatst te worden, zelf voor twee banen, gemeente/waterschap of de Staten). Uitzonderingen daar gelaten. Deze waren op een hand te tellen. Nadat ze verkozen werden gebeurde er vier jaar niets. Dat adviezen van rekenkamers welke door de bestuurders naast zich neer werden gelegd. Hier gebeurde niets meer. Als gemeenteraadslid heb je hier wel een verantwoording! inmiddels ben ik als jaren weg uit de politiek. Niet integer en 50PLUS stel ik zeer zeker verantwoordelijk voor de vele doden in verzorgingstehuizen. Hadden het alleen maar over pensioenen. Als je kritiek leverde op het beleid werd je behandeld als een Omzichtje. Ook werd er getracht dat je een contact ondertekende dat je zweeg. De flinke ruzies bij 50 PLUS ging dus om geld. Ook in andere partijen gaat het om een baan dus geld. Loop gewoon eens een aantal jaren in een bestuur van een politieke partij mee, dan zie je hoe het loopt. Absoluut niet integer. Ze spelen politieke spelletjes. Spelletjes spelen doe je in een casino!