of 65101 LinkedIn

Heroverweeg stedenbanden met Hongaarse steden

Bert Luijendijk 1 reactie

De berichtgeving over de afkeurenswaardige ontwikkelingen in Hongarije moeten toch ook vraagtekens opleveren voor gemeenten die een innige stedenband hebben met een gemeente in Hongarije.

Deze stedenbanden zijn ontstaan vanaf 1989 toen Hongarije bevrijd werd van het communistisch regime. Vele gemeenten in Nederland hebben een stedenband met een gemeente in Hongarije. Zo heeft mijn gemeente Krimpen aan den IJssel een stedenband met de Hongaarse gemeente Kiskörös.

De stedenband heeft veelal tot doel het tonen van vriendschap, kennis nemen van elkaars cultuur en elkaar wederzijds ondersteunen in het bestuur van de stad.

Maar als de huidige verwerpelijke ontwikkelingen in Hongarije, die haaks staan op onze democratische waarden, daarbij onbesproken blijven en genegeerd worden,  geeft dat te denken. Het lijkt mij meer dan noodzakelijk dat Nederlandse gemeenten deze band nadrukkelijk heroverwegen. Blijft het vooral bij het proeven van de Hongaarse wijn, het kennismaken van de Hongaarse dansstijl en nog meer oppervlakkige beleefdheden en uitwisselingen, maar worden de democratische rechten en waarden niet besproken? 

Dan heb je wat aan je inwoners uit te leggen waarom er jaarlijks belastinggeld  aan een dergelijke stedenband wordt uitgegeven.

 

Hongarije glijdt af naar een situatie die zeker te vergelijken is met de periode van voor het aangaan van de stedenband.

 

Bert Luijendijk, Krimpen aan den IJssel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W. van den Bosch op
De toegevoegde waarde van stedenbanden ontgaat mij volledig. Ik vermoed dat dat geldt voor 99,99% van de bevolking.
Quizvraag: met welke gehucht op de Balkan heeft uw gemeente een "steden"band?