of 59854 LinkedIn

Vrij van feiten

De aarde is plat. Elvis leeft nog. Niet inenten voorkomt dat je ziek wordt. En o ja, elke Nederlander gaat er in 2019 koopkracht op vooruit. 

Drie jaar geleden was het vooral Donald Trump die zich een weg naar het presidentschap wist te banen door veelvuldig gebruik te maken van zogeheten alternatieve feiten. De opwarming van de aarde? Een leugen van de Chinezen. Lege plekken tijdens zijn inauguratie in Washington? Bullshit! De pers had de beelden zo gepresenteerd alsof er weinig volk op de been was. Het was de drukst bezochte inauguratie ooit. Punt uit.

Goed voorbeeld doet volgen. Sinds Trump wordt in Nederland ook kwistig met alternatieve feiten gestrooid. In wezen gaat het niet om feiten, maar op zijn best om eigenzinnige interpretaties ervan. Feiten die niet sporen met wat je van iets vindt, worden terzijde geschoven als verzinsels van de gevestigde klasse. Politici doen daar grif aan mee, want ze merken dat ze weerklank vinden bij een deel van het electoraat. Aandacht van de media voor dwarse meningen doet de rest. Feitenvrije politiek scoort.

Wat het meest verbaast, is dat zo’n grote groep mensen zich niets gelegen laat liggen aan op feiten gebaseerde inhoud. Iedereen heeft toch de basisschool doorlopen en daar al geleerd dat de aarde rond is en dat 2 de optelsom van 1+1 is? Nu weet ik wel dat de kunst van het presenteren aan gewicht heeft gewonnen vergeleken met pak-’m-beet twintig jaar gelden, maar ik vertrouw erop dat een feitenvrije spreekbeurt – hoe glansrijk neergezet ook – als het goed is toch nog steeds een onvoldoende oplevert. Met name een goed op kennis en kunde gebaseerd onderwijssysteem heeft ons veel welvaart gebracht.

Waar we zouden zijn zonder feiten? Feitenvrije politiek kan zomaar leiden tot feitenvrij beleid, waarin de zeespiegelstijging wordt genegeerd en wordt niet inenten de norm en zijn we terug in de Middeleeuwen met zijn pest- en pokkenepidemieën. Sorry, de Middeleeuwen? Die hebben niet bestaan. Staat niks van op Facebook. Gelukkig is er ook goed nieuws. Het kabinet erkent vorig jaar de stijging van de energieprijzen in 2019 foutief (te laag) te hebben ingeschat. Het wachten is op de feiten ten aanzien van de koopkrachtontwikkeling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (gemeentejurist) op
Ik kan u gerust stellen; ik ben een afgestudeerd jurist op universitair niveau maar ik gun iedereen zijn of haar mening ongeacht scholing of achtergrond. En welke 'leugens' zou ik dan verspreiden met mijn berichtje van 5 maart? Uw 'nickname' geeft al enige reden om te twijfelen aan uw niveau...
Door Ben betweter en weet niet beter (Ben zoekt uitgang onderste steen) op
@Ben: jurist en dan zulke leugens verspreiden? Uitermate zorgelijk.

Hoezo de beste man weet niet beter geeft wel vaker zeer twijfelachtige reactie, is ie wel jurist of zo n HBO er?
Door Een advies. op
Ga frauderen ze doen het allemaal met de wet achter zich. Door de VVD zijn eerlijke mensen de betalende sukkels van de maatschappij. Doe als de rest, doe wat je wil maar laat je niet pakken. En indien toch, alles ontkennen.
Door p op
Tja als iedereen een mening heeft en die gaat benoemen, blijft er weinig ruimte over voor die feiten...
Door Ben (gemeentejurist) op
De discussie over 'fake news' wordt door de gevestigde orde alleen maar gebruikt om niet welgevallige meningen te censureren. En over de heer Trump is een immense lading 'fake news' heen gestort; zijn beweerde banden met Rusland, dat hij Mexicaanse immigranten animals zou hebben genoemd terwijl hij alleen maar verwees naar een beruchte criminele Mexicaanse bende, de door hem voorgestelde rechter Kavanaugh werd van allerlei me too onzin beschuldig en ga maar door.
Door Ham de Burger (ambtenaar) op
Niet alleen Trump maakte gebruik van alternatieve feiten. Volgens de MSM zou Hillary Clinton de verkiezingen gewonnen moeten hebben, gelet op haar grote succes.
Kortom de auteur dezes maakt gebruik van een argumentum ad Trumpium.
Door Nog een burger op
Feit is dat Essent me gisteren al een verzoek stuurde om mijn termijnbetaling met 70 euro per maand te verhogen, gelet op mijn verbruik en de tarief/btw verhoging. Feit is dat de bijdragen a.d. ziektekostenpremies weer flink zijn gestegen. Feit is dat de koopkrachtontwikkeling weer een daling laat zien van de bestedingsruimte. Dit kabinet kleedt haar burgers uit....
Door alexander (oud-wethouder) op
prachtige column, proficiat.
Door Burger (Lezer) op
Hear, hear! Het kabinet zal alles op alles zzetten om de echte waarheid over de koopkrachtontwikkeling in te pakken in de gunstige alternatieve waarheid. Zoals zelfs premier Rutte bij ieder nieuw VVD schandaal altijd opent met een formeel statement dat het niet waar is.