of 64621 LinkedIn

Voorbij corona

Het is voorbij. Het is over. We hebben ’t hem weer gelapt. We hadden er lockdowns, thuiswerk en mondkapjes voor over, maar met succes. Het virus is verslagen, de pandemie is voorbij.

Ik zag het bij vrienden waar ik dit weekend op bezoek was. Er werden handen geschud en er werd gekust. Ik zag het in de rij bij de supermarkt, waar niet alleen iedereen in zijn blote mond rondloopt, maar ook de anderhalve meter afstand weer gereduceerd is tot maximaal een halve meter. Ik zie het op tv. Feestende mensen, volle terrassen. Het kan weer, het is over, het is voorbij. Toch?

Maar hoe veilig zijn we als meer dan de helft van de Nederlanders nog niet volledig is ingeënt. Als de Delta-variant om zich heen grijpt en als in ons omringende landen de maatregelen weer worden aangescherpt. Als het virus, dat in zomerse omstandigheden minder goed gedijt dan in koudere seizoenen, straks weer meer kans krijgt. Net als vorig jaar. En hoe zeker weten we dat het bij deze pandemie blijft? Dat er geen volgende op de loer ligt. Ik wil geen doemdenker zijn, maar tussen alle feestende en juichende mensen vraag ik me toch af of we de tussenliggende periode niet zouden moeten gebruiken om te kijken hoe we Nederland in de herstartmodus zetten en of we daarbij kunnen leren van de fouten uit het verleden.

Wie waren de grootste slachtoffers van de afgelopen coronatijd en hoe kunnen we dat vermijden bij een volgende pandemie? Welke sectoren van de samenleving leden het hardst en wat kunnen we eraan doen om dat een volgende keer te voorkomen? Hoe is de besluitvorming verlopen en hoe kunnen we er in de toekomst voor waken dat democratische principes niet in botsing komen met noodzakelijke maatregelen?

De slag is gewonnen, maar de strijd niet gestreden. We bevinden ons in een interbellum. Hoe lang dat zal duren en wanneer de volgende golf dan wel pandemie zich aandient die de samenleving in al haar facetten zal raken – dat weet niemand. Maar dat die er komt, daar durf ik mijn geld wel op in te zetten. Laten we voorbereid zijn, deze keer. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paulien op
Hallo Ben,
Leuk dat je een mening hebt, alleen Binnenlandsbestuur is ook maar een website en mag zelf bepalen wat zij wel of niet op hun pagina's willen hebben. Dat heeft niets met een ondemocratische controlestaat of dictatuur te maken.
Door Ben (jurist) op
Helaas is BB ook ten prooi gevallen aan de censuur die men nu verkoopt als weren van 'fake-news' en zogenaamde 'alternatieve feiten'. De Westerse landen zijn hard op weg ondemocratische controlestaten te worden en het is pijnlijk te zien dat de reguliere media een gewillige handlanger is geworden. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn journalisten hun naam niet meer waardig. Zo begint de dictatuur. Eric de Kluis moet zich kapot schamen en voor mij is het bye bye BB, dat niet langer een serieus te nemen media is.
Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op
Beste Ben, je reactie, die je 3 x hebt geplaatst, is inderdaad al die keren verwijderd. Meningen zijn op deze website van harte welkom. Maar dit platform biedt geen ruimte voor de verspreiding van fake-news en 'alternatieve feiten'.
Door Ben (jurist) op
Mijn reactie is verwijderd; censuur? Leg eens uit BB.
Door Ria Huisman (Directeur) op
Het is niet zo slim zoals er nu gehandeld is.
Schijnbaar is er van de vorige piek niets geleerd.
De bal werd bij het individu neergelegd, met de oplopende besmettingen als resultaat. Dag vakantie!
Ik was niet van plan om even een deltavariant op te halen.
Dit soort besmettingen zal altijd blijven, dus maak je borst maar nat, leer er maar mee te leven. Geduld is een schone zaak en de tijd geneest alle wonden.