of 63966 LinkedIn

Vakantiegevoel

Ieder jaar neem ik het me weer voor: bij terugkomst ga ik dat ontspannen vakantiegevoel lang vasthouden. Geen gestress, me niet laten beïnvloeden door die overvolle agenda. Mij krijgen ze niet gek meer. 

Maar er is ook nog een ander vakantiegevoel dat mij telkens weer bekruipt als ik in verre, vreemde landen verblijf. In landen met, laten we zeggen, een niet al te sterk democratisch bewustzijn. Ik praat graag met mensen over hun politieke en maatschappelijke systemen en over de onze.

En iedere keer merk ik dat zelfs onder de grootste voorstanders van democratie in deze landen, er een groot gebrek aan bewustzijn is van wat een democratie inhoudt. Dat stemrecht zonder een rechtsstaat die de macht reguleert weinig voorstelt. Als ik mensen vraag wat ze willen bereiken als de partij of leider van hun voorkeur de verkiezingen wint, dan is het toch voornamelijk het recht op vrije meningsuiting voor jezelf opeisen en dat van anderen beteugelen. Dat vrijheid van meningsuiting pas betekenis krijgt wanneer je dat van toepassing verklaart op je tegenstander, gaat er niet in. En dat je een rechtsstaat nodig hebt om juist dat te garanderen al helemaal niet.

Dat bleek onlangs weer toen de Pakistaanse regering haar ongenoegen aan onze regering overbracht over de Mohammed-cartoonwedstrijd die Geert Wilders wil organiseren. Een uitleg dat hij niet in de regering zit, werd niet begrepen. En dat de regering niet bij machte is om in te grijpen en deze wedstrijd te verbieden al evenmin.

Ik heb dergelijke zaken dikwijls proberen uit te leggen aan vrienden in landen als Egypte en China. Maar zelfs de meest democratische onder hen kunnen er met de pet niet bij dat er een regering is die blijkbaar niet bij machte is om haar wil op te leggen aan de bevolking. Het zijn toch de leiders? Zij hebben het toch te zeggen in het land?

En dan bekruipt mij dat andere vakantiegevoel. Dat gevoel van trots op het politieke systeem in Nederland. Dat gevoel dat ondanks alle tekortkomingen die onze democratie kent, het over het algemeen goed gesteld is met onze democratische verworvenheden. Dat het, om Churchill te parafraseren, de slechtste regeringsvorm is met uitzondering van alle andere.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Prima column. Aan de ene kant erger ik me aan de provocateur Wilders en aan de andere kant ben ik blij dat we niet in bananenrepubliek Pakistan leven.