of 59250 LinkedIn

Tweede kans

Half Nederland viel over Gelders commissaris van de koning Clemens Cornielje (VVD) heen, toen hij het waagde Loek Hermans naar voren te schuiven als waarnemend burgemeester van Zutphen.

Wanbestuur (als toezichthouder bij Meavita) met grote financiële gevolgen was voor hem blijkbaar geen beletsel zijn partijgenoot tijdelijk de post van burgemeester toe te vertrouwen. De zaak was bovendien afgekaart met de fractievoorzitters van de Zutphense politieke partijen. Toen de benoeming echter publiek werd gemaakt, barstte de kritiek op de benoeming los – binnen en buiten Zutphen. Hermans deed het enige wat hij op dt moment nog kon doen: bedanken voor de eer.

De schijnwerper kwam vervolgens vol op Cornielje en zijn keuzebeleid te staan. Vorige maand benoemde hij immers ook al Harry de Vries (CDA) als waarnemer in Neerrijnen. De Vries had in 2013 zijn biezen moeten pakken in Lingewaard, wegens fouten met zijn reiskostendeclaraties. En eerder benoemde hij Rob Metz (VVD) tot waarnemer in Overbetuwe en Oost-Gelre. Metz werd in 2012 door de gemeenteraad van Apeldoorn gedwongen op te stappen, onder andere wegens het onjuist informeren van de raad over verliezen op de grondexploitatie.

Zo achtereen gezet, zijn het misschien merkwaardige keuzes. Er rondom heen hangt de sfeer van vriendjespolitiek. Dat wordt versterkt omdat ze van dezelfde partij zijn, of omdat ze elkaar ambtshalve kennen – De Vries was jarenlang voorzitter van de Gelderse CDA-fractie. Die kritiek op het bestaan van een vermeend old-boys-network ligt voor de hand, maar is net iets te gemakkelijk. Het laat geen twijfel dat Hermans het burgemeesterschap van Zutphen inhoudelijk zou hebben aangekund. En ook Metz – inmiddels burgemeester in Soest – heeft onmiskenbare bestuurlijke kwaliteiten. Het is in die zin te prijzen dat Cornielje ze een tweede kans geeft. Zeker, ze hebben fouten gemaakt. Maar veelplegers zijn het niet. Waar je kritiek op kan hebben, is Cornieljes antenne voor timing en zijn onderschatting van de gevoeligheid rondom de voorgenomen benoeming van Hermans – koud een maand na zijn gedwongen aftreden als senator. Een beginnersfout.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door stephen (adviseur) op
Hans,
de overheid zou een professioneel imago moeten willen uitstralen en daarbij dus functionarissen moeten weren die 'de schijn tegen hebben'. De heer Hermans en Cornieljes stellen ook hier weer hun persoonlijke belang boven dat van de gemeenschap die zij beweren te dienen. Het gegeven dat deze heren ook competenties hebben die passen bij een bestuurdersfunctie maakt hen nog niet geschikt. Te meer daar iedereen die in overheidsland werkt weet hoe vaak en hoe zwaar je over de schreef moet gaan om te worden aangepakt.
Datgene wat bekend wordt voor het publiek is slechts het puntje van de ijsberg.
Voor schrijvers gelden gelukkig heel andere waarden.
Dus hoewel dit een flutstuk was; blijf vooral schrijven ;-)
Door Marcel Jongmans op
En al die andere criminele netwerken in Zutphen dan ?
Die mogen gewoon doorgaan.
Door Henk op
Het betreft hier een vorm van criminaliteit die we vroeger mafia noemden. Hierbij gaat het om een vorm van machtsuitoefening in een netwerk waar je misselijk van wordt. Als er dan nog iemand is die dit afdoet met termen als timing en beginnersfout dan zie je goed dat nederland ziek is. Tijd voor een grootschalig onderzoek van justitie! Hoewel: is dat ook niet in handen van de vvd?
Door Raymond op
Typisch VVD ? Zou best kunnen. Oud CdKer Jan Franssen (Z-H en VVD) had op een begeven moment een compleet voormalig college van GS aan een waarnemersbaantje als burgemeester beholpen: Lenny Huizer en Jaap Wolf (beiden PvdA), Jan Heikoop (CDA), Rinus Houtman (SGP) waren tegelijk met de vorige CdKster Joan Leemhuos ( VVD) onder de pannen gebracht. Dit hele clubje oud-provinciebestuurders had de Cetoco-affaire op zijn naam, waarbij de provincie miljoenen verloor aan dubieuze beleggingen.
Door Jan op
Vriendjespolitiek (in die kringen aangeduid als vrindjes helpen) is typisch VVD. Cornielje onderscheidt zich echt niet van andere VVD-ers. Totaal geen moraal. De VVD wordt niet ten onrechte ook wel genoemd: de Vermogens Veiligheids Dienst.
Door anneke op
Natuurlijk gaat dit om vriendjespolitiek. Hans Bekkers speelt de struisvogel door dat te ontkennen. Want wát als een vrouwelijke bestuurder dezelfde fouten had gemaakt? Of iemand met een gekleurd velletje? Gek he, met die groepen heb je nooit dit soort dingen.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Beste meneer Bekkers, wat is dit voor nonsens ? U hanteert een redenatie die past bij een volkomen gesloten 18e eeuwse regentencultuur. Als de heren Hermans en De Vries over enige vorm van zelfreflectie en besef van integriteit zouden beschikken, dan zouden ze zich een jaar of drie terug trekken uit het bestuurlijk circuit. Daarna - en zeker als iemand zich boetvaardig toont en laat zien tot een dieper inzicht te zijn gekomen - verdient men natuurlijk een tweede kans. Meneer Hermans heeft de toekomst van een zeer groot aantal thuiszorgmedewerkers naar de knoppen geholpen. Heeft die man verantwoordelijkheidsgevoel ?