of 59162 LinkedIn

Stem…Wijzer?

Ik ben een beetje de weg kwijt. Qua stemzekerheid, dan. Al sinds mensenheugenissen stem ik op dezelfde partij. Ik ben het lang niet met alle standpunten eens, maar de partij waarop ik stemde kwam het dichtst in de buurt bij mijn mening. Eigenlijk stemde ik niet zozeer op deze partij, maar stemde deze partij op mij, zo verwoordde ik het voor mezelf. Of stemden we op elkaar. Maar we zijn uit elkaar gegroeid, de afgelopen jaren. We zijn allebei niet echt veranderd, maar we begrijpen elkaar niet zo goed meer. Dus bezoek ik de laatste weken met enige regelmaat politieke datingsites: de stemwijzers. 

Ik begin bij De Stemwijzer. Ik treed de digitale verkiezingsadviseur met open vizier tegemoet en beantwoord de vragen naar eer en geweten. Maar de stemwijzer kan er weinig van maken. Ik blijk voor 56 procent overeen te stemmen met de Partij voor de Dieren, Artikel 1, De Burger Beweging en 50+. Het is alsof er vier hardlopers gelijktijdig over de finishlijn komen. Gezellig en sportief, maar je had toch liever gewoon een winnaar gezien. Helemaal onderaan in het stemadvies bungelen partijen als de SGP en de ChristenUnie, wat mij als overtuigd atheïst niet echt verbaast. 


Tweede stemadvies haal ik bij het Ondernemerskieskompas. Niet dat ik een ondernemer ben, maar een persbericht wijst mij op het bestaan van deze stemcoach en elk advies is welkom. Uitkomst: ChristenUnie en 50 +. Blijkbaar heb ik als ondernemer meer overeenkomsten met de christelijke partij dan als burger. Ook in een andere stemwijzer eindigde de ChristenUnie bij mij op 1, maar dat was de kerkelijke kieswijzer van Kerk in Actie, dus dat verbaasde me niet heel erg. Die stemhulp was er waarschijnlijk op uit nog iets de redden van zijn zielenheil.

Tijd voor Kieskompas. Opnieuw vul ik de reeks vragen in, die verrassend veel overeenkomsten vertonen met de andere stemwijzers. En ja hoor, of de duvel er mee speelt komt  daar toch weer de ChristenUnie met vlag en wimpel bovenaan te staan. Terwijl ik hier toch wederom heb aangegeven dat een religieuze partij voor mij echt geen optie is. Het kan ongetwijfeld prachtig zijn, zo’n theïstische levensovertuiging, maar vooral om thuis te beleven en niet als grondslag voor politieke besluitvorming. Of het moet zijn dat ik nog als christen uit de kast moet komen.

Dan de NPO Partijwijzer 2017. Mijn standpunten over referenda, de EU, softdrugs, het leenstelsel voor studenten en noem maar op zijn nog precies hetzelfde als bij de voorgaande stemwijzers. Nu komt met overtuiging de PvdA uit de bus. Leuk, die had ik nog niet. Maar ook de PVV schijnt plotseling tot de mogelijkheden te behoren, op de voet gevolgd door GroenLinks.

Goed, tot slot dan nog maar het Groen Kieskompas. Met groene eer en klimaatneutraal geweten beantwoord ik de vragen. En ik klik op de namen van een paar partijen waar ik in ieder geval nooit op zal stemmen, bijvoorbeeld om dat ze me te extreem zijn of omdat ze niet uitgaan van de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Het stemadvies luidt onverbiddelijk: SGP.

Stemmen ga ik. Maar veel wijzer ben ik nog niet.

Eric de Kluis

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michel (Betrokken Burger) op
Hoi Eric,

Je zou de StemveelWijzer.nl eens moeten proberen!
Door Allard op
Het blijft toch op een bepaalde manier grappig, dat je als christen (theïst) kennelijk je overtuiging alleen thuis kunt gebruiken, terwijl je als a-theïst die overtuiging wel politiek wilt verzilevern. Alsof a-theïsme geen overtuiging zou zijn...Kom op Eric, zet je er overheen en stem op de partij met de standpunten die jij belangrijk vindt!
Door Ida Bloemendal (Filosoof sociaal domein) op
Opmerkelijk. Wijst dit nog op een bug of is er iets mis met de onderliggende uitgangspunten?
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Wie wil weten welke partij hij/zij zou moeten kiezen, moet geen 'stemwijzer' raadplegen. Want zo'n wegwijzer is goedbeschouwd niet meer dan een gedigitaliseerde grabbelton van opgeknipte verkiezingsprogramma's. Je komt te weten wat partijen willen (hun ideaalplaatjes dus) en niet waarvoor zij staan als het erop aan komt bij het maken van en het staan voor politieke keuzen. Dat laatste kom je slechts te weten door de goede (lees; kritische) media te volgen en de social media meewarig hoofdschuddend te bekijken en hardop te zeggen: it is all fake.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Grappig stukje en herkenbaar. Ik laat mij ook niet leiden door een theïstische levensovertuiging maar toch heb ik in het verleden wel op de ChristenUnie gestemd omdat ik mij goed kon vinden in een aantal voor mij belangrijke standpunten.
Door Teunis (ambtenaar) op
Ha Eric, zonder dat de mens het wil accepteren, zit er in iedereen, ook bij een (blijkbaar minder) overtuigd atheïst, een Godsbesef. Dus volg je hart zou ik zeggen en stem waar de meeste kieswijzers voor jou op uit komen. Dan stem je idd wijzer.....