of 64120 LinkedIn

Nu alvast aan de bak

Nu de tranen zijn gedroogd en de overwinning is gevierd, kan het nieuwe politieke speelveld met iets meer rust worden bekeken. Dat zal niet van lange duur zijn. Niet alleen omdat nu in de provincies nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten en bij de waterschappen nieuwe dagelijkse besturen moeten worden gevormd en over twee maanden de nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen.

Nee, ook omdat de verdergaande politieke versplintering en de lage opkomst niet kunnen worden genegeerd. Tel daar het nog altijd door etterende gevoel van onbehagen over het gebrek aan democratische legitimi­teit van de vele regionale samenwerkingsverbanden bij op, en je kunt er gif op innemen dat het niet lang meer zal duren voordat – opnieuw – de discussie losbarst over de noodzaak om bestuurlijk Nederland nu eens echt goed op de schop te nemen.

Met een opkomst van ruim onder de 50 procent kun je vraagtekens zetten bij de demo­cratische legitimiteit van de Staten. Die zijn bovendien meer dan ook versplinterd, mede door de zetelwinst van de ‘regionalo’s’ (van acht naar vijftien zetels). Die versplintering is er al op gemeenteraads- en Kamerniveau. Besturen in Nederland wordt er niet makkelijker op. En dus worden er links en rechts al weer suggesties gedaan om het politieke bestel op te schudden zoals grootschalige gemeentelijke herindeling, schrappen van provincies, opdoeken van waterschappen, andere taken en kiessysteem voor de Eerste Kamer.

Met over uiterlijk twee jaar nieuwe Kamerverkiezingen en dus een nieuw kabinet, moet ‘Den Haag’ alvast aan de bak met een gedegen visie op de herinrichting van bestuurlijk Nederland. Die ontbrak in het coalitieakkoord van Rutte II, mede waardoor de bestuurlijke hervormingsplannen van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) werden afgeschoten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Singelsma (Ambtenaar EU) op
Mevrouw de Koster introduceert een nieuwe norm, bij een opkomst onder de 50% heft een gekozene geen democratischce legitimiteit blijkbaar. Daar zal Obama bang van worden! Toch belet hem dat niet de baas van de wereld te spelen!
EN dan de politieke versplintering, die komt omdat de klassieke politieke partijen hun werk niet doen. Bovendien, de enige die versplinter is de PvdA, alle anderen groeien! En regionale partijen worden ook al in de ban gedaan door mevrouw Koster, want ja het waren ook regionale verkiezingen en euh...wat was het argument ook al weer? Nee een stelselwijziging doorvoeren omdat de favoriete partij terrain verliest is geen goed idee en al helemaal niet democratisch!
Door Henk Daalder Pak de Wind op
Niet zeuren, Yolanda.
De opkomst was goed, en democratisch, want volgens de afgesproken regels.

Het probleem is dat de meeste partijen zo op elkaar lijken.
Daarom is er juist geen structuur verandering nodig, maar een partij cultuur verandering.

Politieke partijen verzamelen laffe mensen als actief politicus, deze volgzame mensen geven geen problemen, maar ook geen actieve noch inspirerende politiek.
Dat kan veranderen, als de concensus slaven alle leden betrekken en hen online peilingen gaan voorleggen.
Dan geven ze de keizer tussentijds invloed, en hangt het van de bestuurlijke moed om echt invloed te geven, af of er meer democratie ontstaat.

Politieke partijen kunnen dit ook intern beoefenen.
En sommigen zeggen dat ze dat doen, maar het valt nog niet op. Dus moet de invloed nog wereldshokkender.
Ook de waterschappen kunnen hetzelfde doen, houdt online peilingen. En inspireer de burger