of 63946 LinkedIn

Niet meer dan speculatie

Een aantal punten uit het deelakkoord dat D66 had gesloten met GroenLinks in Amsterdam werd half april al bekend. Minder scooteroverlast, meer parken en ander stadsgroen, meer wegen waar 30 kilometer per uur de maximumsnelheid wordt. Voor het accepteren van die standpunten die duidelijk het GroenLinks stempel droegen, eiste en kreeg D66 instemming voor hervormingen van de woningmarkt en op het gebied van de hoofdstedelijke financiën. Er leek al aardig schot te zitten in de coalitievorming in de hoofdstad, ware het niet dat de combinatie D66/GroenLinks nog een paar zeteltjes te kort kwam om een meerderheid in de Amsterdamse raad te vormen.

Vreemd, zo’n deelakkoord, terwijl nog onduidelijk was wie de mogelijke coalitiepartner zou worden. Zou de Amsterdamse coalitie worden aangevuld met de SP, dan zouden er  logischerwijze heel andere eisen op tafel komen te liggen dan wanneer de VVD zou aanschuiven. Wat voor waarde zou een deelakkoord tussen D66 en GroenLinks dan hebben? Zeker omdat GroenLinks in de hoofdstad ook maar 6 zetels kreeg en dus niet meer gewicht in de weegschaal kon leggen dan VVD of SP, allebei eveneens met  6 zetels.

Half april toch maar eens gebeld met iemand die in de pers doorgaans wordt een ‘doorgaans betrouwbare bron’. In ieder geval iemand die veel weet van de Amsterdamse politiek, er een mening over heeft en er vaak niet al te ver naast zit.

Hoe kunnen D66 en GroenLinks een deelakkoord sluiten zonder ook maar te weten wie de coalitiepartner wordt?

Simpel, zegt de bron. Die is er al. De VVD. ‘Die heeft namelijk allang meegepraat over dit akkoord. Niet openbaar natuurlijk, maar in de achterkamertjes.’

De bron beschrijft het scenario zoals zich dat de komende tijd gaat voltrekken. ‘Eind april gaat de D66/GroenLinks combinatie officieel in gesprek met de VVD. Maar GroenLinks kan zich natuurlijk niet permitteren zomaar met een partij met zo’n rechts signatuur als de VVD in zee te gaan. GroenLinks gaat dan ook een hele hoop stampij maken, om aan de buitenwacht duidelijk te maken dat ze zich niet zonder slag of stoot overgeeft aan de eisen van de VVD.'

'Daarna volgt een periode van zoeken, nieuwe onderhandelingen, trekken en duwen. Dat gaat best een tijdje duren, want niemand mag denken dat de coalitie even snel uit de grond is gestampt en dat de idealen van de verschillende politieke partijen te gemakkelijk zijn opgeofferd. Deze periode duurt grofweg tot eind mei. Daarna vinden D66, GroenLinks en de VVD elkaar toch weer en boeken een paar mooie overwinningen op elkaar. Aan het eind van de eerste week van juni, of hooguit in de tweede week, zijn de onderhandelingen klaar en is de coalitie een feit. Een coalitie, voor alle duidelijkheid, van D66, GroenLinks en VVD.’

Een mooi verhaal, maar niet meer dan speculatie, dacht ik. Een week later startte de onderhandelingen met de VVD. Niets bijzonders, dat lag immers voor de hand. Gisteren stapte GroenLinks met veel stampij uit de coalitieonderhandelingen, vanwege onacceptabele eisen van de VVD.

De vraag dringt zich op: is de coalitie D66/GroenLinks/VVD nu voortijdig tot een einde gekomen, of is die juist begonnen….?

Eric de Kluis

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.