of 63966 LinkedIn

Mensen willen helpen

Groningse moeders die maxi-cosi’s, kinderwagens en kinderkleding inzamelen. Een Amsterdamse yogaclub die draagdoeken verzamelt omdat dat het vluchten met kinderen wat makkelijker maakt. Gelukkig is een groot hart voor ontheemden niet uitsluitend voorbehouden aan onze oosterburen.

Nederlandse burgers zijn niet anders, geachte gemeentebestuurders van Nederland. De gemiddelde Alphenaar, Lelystedeling of Venloër wil óók graag iets betekenen voor de uitgeputte gezinnen met kleine kinderen die zojuist een helletocht hebben overleefd. Mensen willen helpen. Is het niet door donatie dan wel door vrijwilligerswerk, inzameling of simpelweg door vóór opvang in zijn gemeente te zijn. Ondanks tegengeluiden bij een kleine meerderheid is er wel degelijk draagvlak onder de bevolking.

 

Nu nog bestuurlijk draagvlak. Of eigenlijk bestuurlijke daadkracht.

In deze noodsituatie is het echt niet nodig om de officiële bureaucratische route te volgen om onderdak aan vluchtelingen te bieden. Zo’n procedure vertraagt en blokkeert de doorstroom. Natuurlijk, we weten allemaal dat besluiten door de raad heen moeten, dat er klankbordgroepen moeten worden opgericht, onderzoeken moeten worden gedaan. Maar er zijn uitzonderingen. Je gaat bij een drenkeling toch ook niet eerst het protocol nalezen voordat je in het water springt? We weten inmiddels hoe dat er uitziet.

 

Burgers kunnen heus wel wat hebben. Ik denk aan die motorclub in Katwijk die op de achterste benen stond bij de komst van een AZC in de achtertuin. Die bezorgdheid duurde precies één dag. Nu organiseren de motorrijders regelmatig ritjes voor de asielzoekerskinderen. Er zijn tal van dit soort voorbeelden, volgens het COA is het zelfs eerder regel dan uitzondering.

 

Dus ambtenaar, bestuurder, politicus: kijk eens rond in je gemeente. Die leegstaande sloopflat, een oude school, zelfs met die ongebruikte lap grond kun je het vluchtelingenleed een beetje verhelpen.  Oh ja: die boost voor de lokale middenstand, de extra werkgelegenheid en de ge-heropende basisschool krijg je er gratis bij.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ellen op
Goed plan meneer Helder. Assad is al heel goed bezig door zoveel mogelijk Syriers plat te bombarderen met luchtaanvallen omdat er "rebellen" tussen kunnen zitten. Die komen alvast niet meer naar Nederland. En als iedereen dood is (rebellen en bevolking) dan wordt het heel stabiel.
Ik hoop werkelijk dat u zich niet in de situatie verdiept heeft en daarom uw bewering gedaan heeft, want anders bent u wel een hartgrondige cynicus.
Het "helpen van Assad" vult u trouwens niet nader in, maar dat zal niet gratis kunnen vrees ik. Of wilde u volstaan met een bemoedigend briefje? Dat zal zoden aan de dijk zetten.

Overigens betaal ik ook (en best veel) belasting. Ook voor mensen wiens mening ik wat minder sympatiek vind. Maar de laatste tijd vraag ik me wel eens af waarom.
Door Helder op
Fijn dat sommige mensen willen helpen, ik en vele andere belastingbetalers willen dat niet.
We kunnen beter Assad helpen de regio daar te stabiliseren i.p.v. ruzie zoeken met bijvoorbeeld Rusland en Iran want dat maakt de situatie alleen maar erger.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Volgens mij vindt iedereen deze problematiek schrijnend. Maar de meeste vluchtelingen willen naar Duitsland. Dat land kan niet al die vluchtelingen alleen opnemen. We zitten met een boel landen in een Europese Unie zonder binnengrenzen. Dan lijkt het ook fair dat ook de andere landen een evenredig aantal mensen opnemen. Als ik de televisiebeelden mag geloven wil een groot aantal dat niet maar het is mijns inziens niet onredelijk om dat niet toe te staan. Je wordt (tijdelijk) opgevangen in de Europese Unie en een keuzemogelijkheid hoef je daar niet bij te bieden.