of 58952 LinkedIn

Mannenfeestje

Wie is de beste lokale bestuurder van 2017? Wordt het burgemeester Arjen Gerritsen uit Almelo, zijn collega Koos Janssen uit Zeist of opnieuw Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam? Of gaat een wethouder met de eer strijken, bijvoorbeeld Paul Smeulders uit Helmond, Victor Everhardt uit Utrecht, Claudio Bruggink uit Hengelo of zijn streekgenoot Eelco Eerenberg uit Enschede? 

Maar de kans bestaat ook dat de onderscheiding naar een provinciale bestuurder gaat, met de Gelderse en Brabantse commissarissen Clemens Cornielje en Wim van de Donk als kandidaten. Nieuw zou zijn als de prijs in de waterschapswereld zou belanden, met dijkgraaf en voorzitter van de Unie van Waterschappen Hans Oosters van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Duidelijk is dat de titel niet naar een vrouwelijke bestuurder gaat. Tot chagrijn van velen maakt geen enkele vrouw deze editie deel uit van de tien genomineerde beste bestuurders. Voor sommigen was dat aanleiding op sociale media een oproep te plaatsen de door Binnenlands Bestuur samen met Necker van Naem georganiseerde verkiezing dan maar te boycotten. Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, stelde zelfs een alternatieve lijst op met louter vrouwelijke bestuurders.

Is het de organisatoren aan te wrijven dat er louter mannen op de lijst staan? Nee. Daarvoor moeten toch echt de lokale en regionale politici en bestuurders worden aangesproken. Zij waren het namelijk die in de periode van 15 november tot en met 5 december de gelegenheid werd geboden deel te nemen aan het online onderzoek naar de beste bestuurder.

Voor de goede orde: alle raadsleden, wethouders, burgemeesters, gemeentesecretarissen, griffiers, leden van Provinciale Staten, leden van Gedeputeerde Staten, commissarissen van de koning, provinciesecretarissen, provinciegriffiers, leden van het Algemeen Bestuur van Waterschappen, leden van het Dagelijks Bestuur van Waterschappen en de secretarissen directeur kregen die uitnodiging iemand te nomineren. Anders gezegd: alle nominaties komen uit het veld zelf.

De vraag of de redactie het jammer vindt dat er geen vrouwelijke kandidaten zijn voorgedragen is een andere. Maar nogmaals, als organisatie gaan we daar niet over. Het is de stem van de lokale en regionale bestuurders en politici die telt. De bekendmaking van de winnaar is op donderdag 18 januari in het Provinciehuis van Noord-Brabant.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.