of 63908 LinkedIn

Luisterend oor

Een kwart van de Nederlanders is bereid tot geweld tegen de overheid, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vroeg de onderzoekers meningen over asielzoekers te relateren aan ‘eventuele bedreigingen voor de nationale veiligheid’. 

Dit vanwege incidenten rond migratie in 2015, toen de asielinstroom een piek bereikte. Het ministerie weet dat nu. ‘Opvallend’ en ‘zorgelijk’ vinden de onderzoekers de conclusie. Zelf vond ik opvallend dat dit aspect van het onderzoek matig werd opgepikt. Het persbericht sprak eerder over de milder geworden houding van de bevolking jegens asielzoekers sinds 2017 dan over de bereidheid tot geweld. Het standpunt over asielzoekers blijkt vooral te worden bepaald door wat je hen precies vraagt. Een meerderheid is voor (tijdelijke) opvang van asielzoekers in de eigen gemeente. Tegelijk voedt hun komst zorgen over huisvesting en de Nederlandse identiteit.

Men vindt asielzoekers dan eerder een bedreiging dan een verrijking. Migratie is vaak de uitlaatklep van de ‘ernstige zorgen over de samenleving’ van een aanzienlijke minderheid, maar dat is voor hen niet per se de grootste zorg. De steun voor gewelddadig gedrag tegen de overheid hangt sterk samen met ‘maatschappelijk ongenoegen’. Deze burgers zien een omvangrijk en breed maatschappelijk verval en een overheid zonder controle die niet bij machte is het tij te keren. ‘Een voedingsbodem voor problemen die de nationale veiligheid kunnen bedreigen.’

Toch ontstaat er geen echte onrust, ‘omdat men lokaal heel hard werkt om er het beste van te maken.’ Zie daar de waarde van lokaal bestuur! Maar het ongenoegen overstijgt het lokale niveau en ‘we moeten niet verwachten dat lokaal bestuur daarvoor een oplossing kan vinden’. Ik zie lokaal dan toch een opdracht: probeer het ongenoegen, de zorgen en angst achter die eerste woede over een lokale kwestie te begrijpen en te (h)erkennen.

Wees dan geen ‘spreekbuis’ van die ‘bezorgde burger’ (dat gooit olie op het vuur), maar bied een luisterend oor, ga het gesprek aan en onderneem, waar mogelijk, iets om de achterliggende zorgen (deels) weg te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (jurist) op
en oja 'rood hesje' ik blijf gewoon want ik ben een Nederlandse staatsburger. Gaat u maar want types als u maken dit land helemaal kapot.
Door Ben (jurist) op
Rood hesje; xenofobie is een non woord dat alleen maar gebruik wordt om gerechtvaardigde zorgen over massa immigratie verdacht te maken. Er bestaat iets als een natiestaat en er bestaan grenzen en een echte regering van een land beschermt allereerst de belangen van zijn eigen burgers. Dat principe is in Nederland al een tijd geleden verlaten. President Trump heeft gelijk dat er een strijd bestaat tussen nationalisten en globalisten. Zelf gebruik ik liever het woord patriot. En men moet eens stoppen met de term 'extreem rechts', wederom wijs ik op volstrekt democratische landen als Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk waar al een wat andere wind is gaan waaien, Groot Brittannië lijkt ook op de goede weg te zitten. Het is heel simpel; sloop de EU, ga terug naar natiestaten en samenwerking, totale stop op massa immigratie, perk de radicale islam in, doe niet mee met de klimaathysterie, erken dat er geen stikstofcrisis is, herijk je land op trots op je geschiedenis en schaf je eigen cultuur niet af. Kijk maar naar de VS hoe een land dan opbloeit, ondanks alle haat en pogingen tot een staatsgreep en hetzes van gelijkgeschakelde pers.
Door V6 op
Curieuze aansporing om je eigen land te verlaten van iemand die de deur kennelijk graag wagenwijd openzet. Echt een verrijking, die rochel die ik vandaag achter me hoorde toen ik er twee inhaalde op de fiets.
Door anand (adviseur) op
@rood hesje; u kunt er ook wat van
Door Rood Hesje (met twee oren) op
@Ben,

Ga alsjeblieft je xenofobe stokpaardjes in een ander land berijden.
Door Ben (jurist) op
Die zorgen kunnen alleen maar weggenomen worden als de immigratie drastisch wordt ingeperkt. Probeer te leren van landen als Denemarken, Zwitserland, Australië, de VS onder de leiding van Trump en ook van Oost Europese landen zoals Hongarije en Polen die wel iets doen voor de belangen en veiligheid van hun eigen bevolking.